W sprawie wywiadów propnuję wystąpić o opinię do władz zwierzchnich jeśli posiadają prawnika. Jeśli nie bardzo jest do kogo wystąpić niżej napisać wyżej do naszego ministerstwa tam jest dużo prawników i raczej odpowiadają. Wtedy będzie podkładka bo sami z prokuraturą pewnie nie wygracie
Igo,my mamy swoich radców prawnych. Rozmowy z nimi są mało wiążące,nawet jeśli przyznają nam rację,bo decyzje i tak podejmuje dyrektor .Podobnie rozmowy(nieoficjalne) z prawnikiem z delegatury Urzędu Wojewódzkiego. Ale z zapytaniem oficjalnym czy to do UW czy do ministerstwa powinien wystapic szef jednostki,nie szeregowy pracownik,a nasz nie widzi problemu...
Wasza szefowa pozwoliła na taką patologię i teraz ciężko to przerwać.
Może macie jakiegoś normalnego zastepcę?...
Może jak szefowa pójdzie na jakiś urlopik, to niech zastępca podpisze zapytanie do prawników czy też do MPiPS?
Róbcie coś dziewczyny, brońcie się, bo i tak macie co robić.
Pozdrawiam.
My co najlepsze to robimy wywiady na takich drukach co ma gminna komisja d/s rozw. prob. alkoholowych, to jak taki wywiad alkoholowy i dane osoby, od kiedy pije itd. A pracownika socjalnego nie ma w tej komisji ale przewodniczącym jest Kierownik nasz więc robimy bez gadania...
Ja napisałam takie pismo i mam spokój (chociaż pani kierownik upierała się, że mam jednak ten wywiad zrobić):
W odpowiedzi na pismo Nr XXXXXXXXXXXX w kwestii przeprowadzenia wywiadu środowiskowego dotyczącego sytuacji Pana XXXXXXXXXXXXX. Ośrodek Pomocy Społecznej w XXXXXXXXXXX informuje, że zgodnie z art. 107 ust. 1 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej ( Dz.U. z 2013r.; poz. 182 z późniejszymi zmianami): „rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza się w celu ustalenia sytuacji osobistej, rodzinnej, dochodowej i majątkowej osób i rodzin, w tym, o których mowa w art. 103, wydania opinii w celu ustanowienia rodziny zastępczej w związku z prowadzonym postępowaniem w sprawie ustanowienia rodziny zastępczej, przyznania pomocy pieniężnej na częściowe pokrycie kosztów utrzymania dziecka, dokonywania oceny sytuacji opiekuńczo – wychowawczej dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej, przyznania pomocy pieniężnej na usamodzielnienie i pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki oraz skierowania dziecka do całodobowej placówki opiekuńczo – wychowawczej.”
W związku z powyższym nie ma podstaw do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego.
Jednocześnie informujemy, iż Pan XXXXXXXXXXXXXX nie jest klientem Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Sulmierzycach, nie korzystał, nie korzysta oraz nie ubiega się o świadczenia z pomocy społecznej.
Wyżej wymieniony figuruje w ewidencji tutejszego ośrodka jako dłużnik alimentacyjny.
Prośba o wywiad dotyczył leczenie odwykowego.
Jak na razie poskutkowało.
Prokuratura prosi o udostępnienie danych z bazy danych ośrodka jeżeli klient nie korzysta ze świadczeń nie należy wywiadu przeprowadzać. Udostępniamy tylko to co mamy w bazie OPS.