wywiady u wnuków u umieszczenie dziadka w DPS

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
basia000
Praktykant
Zajmuję się: prac. socjalny
Kontakt:

wywiady u wnuków u umieszczenie dziadka w DPS

Post autor: basia000 »

Pan UBIEGA SIĘ W DPS - ma dzieci. Moje pytanie brzmi czy kompletując dokumenty sporządzamy wywiady alimentacyjne u wnuków
ttt
Podinspektor
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Re: wywiady u wnuków u umieszczenie dziadka w DPS

Post autor: ttt »

Też są zobowiązani- robimy.
annaj
Praktykant
Zajmuję się: praca socjalna
Kontakt:

Post autor: annaj »

i to jest mój odwieczny dylemat... gdyby dzieci nie żyły to u wnuków owszem... ale w sytuacji kiedy dzieci żyją nie jestem do końca przekonana
ttt
Podinspektor
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: ttt »

Ustawa mówi o zstępnych i wstępnych, ale nie pisze nić o zmarłych zobowiązanych :lol:
annaj
Praktykant
Zajmuję się: praca socjalna
Kontakt:

Post autor: annaj »

wyjaśniając dokładniej skąd mój dylemat...ustawa o pomocy społecznej mówi zstępni przed wstępnymi ale kodeks rodzinny i opiekuńczy mówi, iż obowiązek alimentacyjny obciąża zstępnych przed wstępnymi, a wstępnych przed rodzeństwem; jeżeli jest kilku zstępnych lub wstępnych - obciąża bliższych stopniem przed dalszymi... więc oczywistym jest, że dzieci są bliższe stopniem niż wnuki... i czy w sytuacji gdy są dzieci a na dodatek żyją mamy obowiązek sporządzać alimentację u wnuków
ODPOWIEDZ