Temat dość standardowy wydałem kobitce przyznającą na FA. Zaświadczenie od komornika, że dług wobec wierzyciela 6 koła. Dłużnikowi wysłałem informację o przyznaniu FA i za dwa dni telefon - "Panie ale o co chodzi przecież ja płace na dzieci regularnie, ......" w trakcie rozmowy wyszło, że jednak jakiś tam dłuż jest bo dłużnik nie zapłacił wierzycielce alimentów za lipiec sierpień 2014 r bo uznał że skoro dzieci są u niego i je utrzymuje, karmi, ubiera to nie zapłaci alimentów. Pytam wierzycielki o co kaman na mówi, ona potwierdza, że teraz pieniądze wzieła z dwóch źródeł ale uznała, że ta wpłata od niego to pokryje ten zaległy dług (lipiec, sierpień 2014). Pytanie - jak wyjść z tej całej sytuacji ? Sama wierzycielka mówi że nie ma pojęcia skąd komornik wzioł te 6 koła które wpisał sobie na zaświadczeniu. Sprawę dodatkowo komplikuj fakt, że nie daje wnioskodawczynią do podpisania oświadczenia, że jak biorą FA to nie wezmą nic od dłużnika, a babeczka już zapowiedziała, że jak jej dam dec o nienależnie pobrany to SKO. Dzięki za wysłuchanie mojej przydługiej historii .... liczę na waszą pomoc
we wniosku o FA jest dużo oświadczeń, które wierzycielka podpisuje
również to, że powinna zawiadomić organ, gdy otrzyma alimenty w okresie pobierania
FA. Przeprowadź postępowanie odnośnie NP