Elmer i inni - ważność zaświadczenia o bezskuteczności?? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 19 sie 2015, 10:10

wierzycielka zlozyla wniosek o fa na okres 2014/2015 31.07.2015r. zaswiadczenie o bezskutecznosci od komornika z dnia 22.07.2015r.
czy na okres 2015/2016 musi nowe o bezskutecznosci zaswiadczenie mieć jak złozy pod koniec VIII albo we wrzesniu,
ile jest ważne ???
+ewa

Napisano: 19 sie 2015, 10:50

pomozecie ??????????
+ewa

Napisano: 19 sie 2015, 10:54

wydaje mi się ze miesiac jest ważne
ania77

Napisano: 19 sie 2015, 11:23

a ma ktos 100% pewność ??? proszę :(
+ewa

Napisano: 19 sie 2015, 11:32

Ja mam wojnę podjazdową z naszym okolicznym komornikiem, który wydaje np. zaświadczenie w maju (dla nowej wierzycielki) i dzwoni do mnie z ryjem w sierpniu, że już wystawiał raz zaświadczenie i on wystawiał więcej nie będzie, że mamy się odpier... jednym słowem bo są zarobieni i nie będą na każde nasze zawołanie wystawiać tego samego :lol:
kawa i ciasto

Napisano: 19 sie 2015, 12:11

kawa i ciasto pisze:Ja mam wojnę podjazdową z naszym okolicznym komornikiem, który wydaje np. zaświadczenie w maju (dla nowej wierzycielki) i dzwoni do mnie z ryjem w sierpniu, że już wystawiał raz zaświadczenie i on wystawiał więcej nie będzie, że mamy się odpier... jednym słowem bo są zarobieni i nie będą na każde nasze zawołanie wystawiać tego samego :lol:

no własnie mam to samo i zanim zaczne wojne to chce na 100% wiedziec
pomozecie ?
+ewa

Napisano: 19 sie 2015, 15:47

+ewa pisze:wierzycielka zlozyla wniosek o fa na okres 2014/2015 31.07.2015r. zaswiadczenie o bezskutecznosci od komornika z dnia 22.07.2015r.
czy na okres 2015/2016 musi nowe o bezskutecznosci zaswiadczenie mieć jak złozy pod koniec VIII albo we wrzesniu,
ile jest ważne ???
zaświadczenie komornika jest ważne do obu wniosków. Przecież wysyłamy decyzje do Komornika, a komornik, zgodnie z ustawą, ma obowiązek poinformować nas o zmianach w egzekucji - puki nie poinformuje to należy uznać, że egzekucja jest nadal bezskuteczna. Więc, jeśli nastąpią zmiany co do wydanego zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji, zostaniemy i tak poinformowani.
ODA

Napisano: 20 sie 2015, 8:17

Moim zdaniem (mogę się mylić) zaświadczenie z lipca będzie nieważne do wniosku złożonego w sierpniu (musisz mieć potwierdzoną bezskuteczną egzekucję za ostatnie 2 miesiące przed złożeniem wniosku) czyli jak złoży w sierpniu to zaświadczenie za czerwiec i lipiec (powinno być wydane z datą sierpniową). To wydane w lipcu potwierdza egzekucję za maj i czerwiec. Ale jeżeli masz problemy z komornikiem to weź do wniosku sierpniowego oświadczenie o bezskuteczności od osoby składającej wniosek lub sama wystąp do komornika o wydanie zaświadczenia - łaski nie robi , ustawa daje nam takie uprawnienia.
Pozdrawiam
jak

Napisano: 20 sie 2015, 8:25

hm, jak przyjdzie ci trzeciego sierpnia z zaświadczeniem z 31.07 to tez mu powiesz, że zaświadczenie jest nieważne?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 8:48

Tak. Biorę do tego zaświadczenia jej oświadczenie o bezskuteczności i mam przyjęte z datą sierpniową. :) Wilk syty i owca cała.
jak

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x