Wznowienia wypłaty, a koniec umowy najmu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 08 mar 2019, 12:35

a znasz definicje bezprzedmiotowości?
zajrzyj do słownika JP
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 08 mar 2019, 12:52

gdzie tu logika?.
w przypadku gdy wyjdzie na jaw, że osoba nie opłaca na bieżąco należności za zajmowany lokal to wstrzymujemy wypłatę
ale
jak upadnie podstawa wypłaty świadczenia to nie robimy nic ... :shock: ?
powiedzmy, że wnioskodawca się wyprowadzi z lokalu po 1 miesiącu pobierania świadczenia ale dodatek należy zarządcy wypłacać przez następne 5 miesięcy???

Maxima tak robi? cóż prawo Maximy ...
brodafix
Podinspektor

Napisano: 08 mar 2019, 12:58

brodafix pisze:zajrzyj do słownika JP
Ja nie muszę, wydaje mi się, ze Ty powinieneś. Nie możesz stwierdzić wygasnięcia decyzji tak po prostu, bo chcesz. Jaki jest w tym interes strony?
Ale podobno to moje prawo... :lol:
Wiesz, nie po to tu zaglądam, żeby się wykłócać kto ma rację, tylko aby ułatwić komuś podjęcie decyzji, jeśli ma wątpliwości. Czy nie taka jest rola forum?
Wypowiedziałam się, ty również i zakończmy dyskusję. Jesli chcesz dalej wywodzić się na temat swoich racji (wątpliwych) to beze mnie. Miłego dnia!
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 08 mar 2019, 13:15

Ja nie muszę, wydaje mi się, ze Ty powinieneś. Nie możesz stwierdzić wygasnięcia decyzji tak po prostu, bo chcesz. Jaki jest w tym interes strony?
w KPA w art. 162 jest mowa: ... gdy leży to w interesie społecznym lub interesie strony.
moim zdaniem wątpliwy jest interes społeczny, żeby wypłacać świadczenie, które się stronie nie należy..

i moim zdaniem jeśli już taka informacja wpłynie to trudno ją olać .
Jesli chcesz dalej wywodzić się na temat swoich racji (wątpliwych) to beze mnie. Miłego dnia!
nie wiem po co te nerwy ? ty możesz powiedzieć swoje zdanie ja mówię swoje i tyle w temacie
brodafix
Podinspektor

Napisano: 08 mar 2019, 13:25

i jeszcze jedno jeśli w momencie składania wniosku miał tytuł prawny z datą obowiązywania do 31.01.2019r. to dodatek mieszkaniowy powinien zostać przyznany na okres od października do stycznia 2019r. a na pozostały okres (tj . na luty - marzec) powinien ten ktoś dostać odmowę, i by było po sprawie...

z orzecznictwa:
Zgodnie z utrwaloną regułą wnioskowania stosowaną podczas procesu dokonywania wykładni norm prawnych, jeżeli można coś więcej to można i mniej (argumentum a maiori ad minus). Dlatego dopuszczalne jest przyznanie dodatku na okres krótszy niż 6 miesięcy i odmowa za dalszy. Zgodnie z treścią wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 11.10.2006 r. sygn. akt I OSK 1383/05 organ przyznaje świadczenie za okres, za który spełnione są przesłanki i odmawia za pozostały, bo jest ono podzielne i nie musi obejmować zawsze 6 miesięcy.
brodafix
Podinspektor

Napisano: 08 mar 2019, 13:38

Gdzie jest napisane, ze nalezy zgłaszać zmiany, jak w innych ustawach?
w tym konkretnym przypadku wystarczy, że osoba, która przyjmuje wniosek będzie zwracała uwagę do kiedy jest zawarta umowa najmu
brodafix
Podinspektor

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x