wznowienie czy wszczęcie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 04 wrz 2023, 11:51

Osoba 22 czerwca złożyła wniosek na DM na wynajmowany lokal. Został jej DM przyznany od lipca i wypłacony. Po 10 lipca właścicielka lokalu informuje telefonicznie, że ww. osoba od 1 lipca nie mieszka już w wynajmowanym lokalu. Co należy zrobić? DM za sierpień już nie wypłaciłam wstrzymałam.Po czym dnia 1 sierpnia przychodzi przychodzi ta sama wnioskodawczyni i składa wniosek na nowy lokal. Masakra co powinno się zrobić ze starą decyzją i czy można bez zakończenia tamtej sprawy przyznać nowy dodatek na nowy lokal?
Mańka
Praktykant
Od: 12 lut 2021, 20:03
Zajmuję się: DM

Napisano: 04 wrz 2023, 12:54

Mańka pisze:
04 wrz 2023, 11:51
Osoba 22 czerwca złożyła wniosek na DM na wynajmowany lokal. Został jej DM przyznany od lipca i wypłacony. Po 10 lipca właścicielka lokalu informuje telefonicznie, że ww. osoba od 1 lipca nie mieszka już w wynajmowanym lokalu. Co należy zrobić? DM za sierpień już nie wypłaciłam wstrzymałam.Po czym dnia 1 sierpnia przychodzi przychodzi ta sama wnioskodawczyni i składa wniosek na nowy lokal. Masakra co powinno się zrobić ze starą decyzją i czy można bez zakończenia tamtej sprawy przyznać nowy dodatek na nowy lokal?
jeżeli jest informacja, że od 1 lipca nie mieszka to należy za lipiec zwrócić się o zwrot nienależnie pobranego dodatku. Ja pismo wysyłam do zarządcy, bo to do zarządcy lokalu przelewam dodatek (nigdy u mnie nie ma problemu ze zwrotem :)) Należało wygasić decyzję. Sprawa zakończona, a na nowy lokal ta Pani może złożyć nowy wniosek bo jest nowe miejsce zamieszkania tylko, że musi ponieść wydatki za cały miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia wniosku, czyli za lipiec (w sierpniu złożony wniosek). No i umowa od jakiej daty podpisana? Należy sprawdzić. :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 04 wrz 2023, 13:29

Dziękuję, tylko problem w tym ,że Pani ryczałt miała w banku wypłacony. To wygasić i wezwać do zwrotu? Tylko jaka podstawa prawna? I czy wygaszająca decyzja wystarczy i wezwanie z jaką podstawą prawną?
Mańka
Praktykant
Od: 12 lut 2021, 20:03

Napisano: 05 wrz 2023, 7:36

Dziękuję, tylko problem w tym ,że Pani ryczałt miała w banku wypłacony. To wygasić i wezwać do zwrotu? Tylko jaka podstawa prawna? I czy wygaszająca decyzja wystarczy i wezwanie z jaką podstawą prawną?
wszytko możesz załatwić jedną decyzją stwierdzającą wygaszenie
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x