wznowienie postępowania a wstrzymanie wczesniejszej decyzji - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 cze 2017, 13:47

Mam pytanie wstrzymałam kobiecie wyplaty bo nie zlozyla wyjasnien odnosnie syt. dochodowej swojego partnera ktory pracuje za granica. Dodatkowo papiery przeslalam do ROPS tam po po 5 miesiacach on i ona napisali oswiadczenia ze nie mieszkaja razem ,ze on placi dobrowolne alimenty i ze nie mieszkaja razem i nie sa ze soba juz od 01.2016 roku . We wniosku go podala i podala tez jego dochody. Twierdza ze kazal pracownik co nie jest prawda. (Rops rozpatrywac bedzie sprawe na jej drugie dziecko-dziecko tego partnera) . Co z tym zrobic. ?
Ona na pierwsze ma wstrzymane caly czas, teraz ROPS przyslala mi papiery kazal uchyli c na drugie ktorego ojciec jest za granica i przy okazji dowiedzialam sie ze owsiadczyli tam pod odpowiedzialnoscia kara ze juz niby 01.2016 nie sa ze soba. Wiem , ze to sciema ale co zrobic.
Pytanie czy jesli wznowie postepowanie i w skaldzie rodziny go nie policze to czy jak przyznam jej prawo do swiadczenia to moge nie przyznac za okres w ktorym ona miala wstrzymane bo olala i nie przyszla do nas
iza198
Praktykant
Od: 11 kwie 2017, 8:32
Zajmuję się: sw, sr

Napisano: 23 cze 2017, 8:15

rozumiem,ze wstrzymalas wyplate swiadczen na pierwsze dziecko , w stosunku do ktorego ROPS pozniej napisal ze nie ma koordynacji i ktorego ojcem nie jest facet, ktory przebywa za granica, ale z ktorym ona wspolnie wychowuje dwojke dzieci(wedlug tego co wpisala we wniosku)...wstrzymalas bo wezwalas pod rygorem wstrzymania i nie zastosowala sie do tego wezwania...teraz masz postanowienie ROPS,ze w sprawie drugiego dziecka jest koordynacja..no to jak dla mnie uchylasz decyzje z dniem koordynacji w czesci dotyczacej drugiego dziecka a na pierwsze nic nie robisz - masz wstrzymane wyplaty bo babka nie przyszla do ciebie i nie dolaczyla tego co powinna
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2017, 10:51

ok ale wyszły na jaw rzeczy ktore nie byly mi znane podczas skladania wniosku , to ze ona z facetem nie jest rzekomo ....wiem podala go w skladzie rodziny ale twierdzi ze myslala ze musi tak jak w rodzinnym
zrobilam postanowienie o wznowieniu postepowania okazuje sie ze bez faceta tez sie kwalifikuje wiec decyzja nie bedzie zmieniana i teraz pytanie , bo jesli decyzja nie ulega zmianie po wznowieniu to jej nie uchylam wiec jak powinna wygladac teraz decyzja :
Orzekam :.....(nie uchylac ? pozostawić w mocy ?)
Mówię tu o art. 145 i 146 KPA, ktos robil cos takiego ?

Sprawa u niej jest skomplikowana:
1. kwiecien 2016 babka sklada wniosek podaje ojsca i dwojke dzieci
2. po kilku miesiacach wychodzi ze facet pracuje dlugo za granica i zarabia sporo kasy
3. wzywam ja do zlozenia wyjasnien i informuje ze wyplata zostanie wstrzymana
4. babka olewa
5. wystepuje do ropsu z zapytanie czy mamy tu koordynacje w przypadku jednego dziecka bo drugiego ojciec (ktory nie jest w skladzie rodziny ) jest za granica
6. po kolejnych miesiacach przychodzi z rops ze na to jedno mam uchylic i przekazac do rops , a to drugie to juz nasza sprawa
7. do ropsu pisze ze ona juz z tym tatusiem nie mieszka (ten co za granica) od stycznia 2016 a wpisala go bo mnyslala ze musi jak w rodzinnym
8. caly czas ma wyplaty wstrzymane
9 . robie postanowienie o wznowieniu postewoania w zwiazku z info ze juz od 01.2016 tatus jednak nie byl w skladzie rodziny ...tak twierdzi
10. okazuje sie ze bez tatusia tez sie kwalifikuje
11. wyplaty na to dziecko ma wstrzymane od kilku miesiecy bo olala i nie przyszla

12. nie mam podstaw do uchylenia decyzji bo zgodnie z art,146 jesli po wznowieniu postepowania wydana bylaby decyzja taka sama to jej nie uchylam ...wiec jak powinna wygladac decyzja teraz ?
13. co z ta wstrzymana wyplata?
iza198
Praktykant
Od: 11 kwie 2017, 8:32
Zajmuję się: sw, sr

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem