wzór decyzji odmownej - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 09 lip 2014, 15:03

Witam. Czy wydawał ktoś już decyzję odmowną na KRD i może podzielić się wzorem?
Kinga18

Napisano: 09 lip 2014, 15:33

a czemu chcesz odmawiać?
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2014, 13:56

Bo złożyła mi wniosek Pani która ma dwójkę dzieci z jednym facetem i jedno dziecko z obecnym. Z tym że z tym obecnym jest w konkubinacie. Więc temu Panu karta nie przysługuje z racji że ma tylko 1 dziecko i że nie są małżeństwem.
Kinga18

Napisano: 10 lip 2014, 14:15

no tak ale wg ustawy o pomocy społecznej tworzy z konkubentem rodzinę a karta jest na podst. tej ustawy a nie o śr
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2014, 14:24

jak nie jest małżonkiem to mu się nie należy bo nie jest ojcem 3 dzieci
kamka

Napisano: 10 lip 2014, 14:45

Rozporządzenie jest na podstawie ustawy o pomocy społecznej ale ma własną definicję rodziny.
Wg par. 2 ust. 1 Do korzystania z programu są uprawnieniu członkowie rodziny wielodzietnej:
1) rodzic (rodzice) - przez którego rozumie się także rodzica (rodziców) zastępczych lub osobę (osoby) prowadzącą rodzinny dom dziecka;
2) małożonek rodzica
Nie ma więc mowy o konkubencie czy konkubentce itp. Więc karta takiej osobie nie przysługuje.
Kinga18

Napisano: 15 lip 2014, 10:32

Dziewczyna złożyła wniosek o wydanie karty tylko na siebie , uczennica gimnazjum . Ja bym wydała kartę takiej osobie czy też odmowa wydania ??? a rodzina 6 osób no bo zapomniałam dopisać
kasia111

Napisano: 16 lip 2014, 10:59

ale wy sobie lubicie utrudniac a nie mozesz wezwac dziewcze do uzupełnienia? ludzie
Gość

Napisano: 16 lip 2014, 14:29

"Bo złożyła mi wniosek Pani która ma dwójkę dzieci z jednym facetem i jedno dziecko z obecnym. Z tym że z tym obecnym jest w konkubinacie. Więc temu Panu karta nie przysługuje z racji że ma tylko 1 dziecko i że nie są małżeństwem. "

Jestem po szkoleniu wczoraj w OTI Kraków...o dziwo, temu konkubentowi też się należy, bo ma jedno wspólne dziecko z tą panią(wg ustawy o pomocy społecznej są rodziną).
Świat zwariował...
kOZA

Napisano: 16 lip 2014, 14:43

Czy konkubent ma obowiązek "utrzymywania" także dzieci partnerki z jej poprzedniego związku :?: :?: :?:
Bardzo ciekawa teoria ale można się kłócić co do jej poprawności na bazie obowiązujących przepisów :D . Co z zapisem :
Przez rodzinę wielodzietną rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają na utrzymaniu co najmniej troje dzieci:
1) w wieku do ukończenia 18. roku życia;
2) w wieku do ukończenia 25. roku życia - w przypadku gdy dziecko uczy się w szkole lub szkole wyższej;
3) bez ograniczeń wiekowych - w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności .
w związku z definicją rodziny w ustawie o pomocy społecznej .
KWESTIA DO DYSKUSJI ;)

CKIUF
CKIUF

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x