Wzór decyzji przyznajacej ZR na nowy okres - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 29 wrz 2021, 11:44

Czy może ktoś wrzucić wzór decyzji przyznającej ZE na nowy okres zasiłkowy ???? Będę bardzo wdzięczna
500sw
Starszy referent
Od: 11 cze 2019, 16:57
Zajmuję się: Sw

Napisano: 29 wrz 2021, 12:24

Bardzo proszę o jakiś wzór
500sw
Starszy referent

Napisano: 30 wrz 2021, 11:44

czy ktoś się zlituje ??? Interesuje mnie najbardziej uzasadnienie decyzji, czy rozpisujecie dochody itp.
500sw
Starszy referent

Napisano: 30 wrz 2021, 12:38

Większość w decyzjach ma:
Działając na podstawie art. 107 § 4 kodeksu postępowania administracyjnego, wobec uwzględnienia w całości żądania strony organ odstąpił od uzasadnienia niniejszej decyzji. Zgodnie z art. 32 ust. 1d ustawy o świadczeniach rodzinnych decyzje przyznające świadczenia rodzinne oraz decyzje w sprawie zmiany wysokości świadczeń rodzinnych na korzyść strony są natychmiast wykonalne.
Ja natomiast odstąpiłem od tego i mam krótkie uzasadnienie:
Zgodnie z art.4 ust.1 ustawy o świadczeniach rodzinnych zasiłek rodzinny ma na celu częściowe pokrycie wydatków na utrzymanie dziecka.
W myśl art. 5 ust.1 i ust.2 ustawy o świadczeniach rodzinnych zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 674,00 zł, a w przypadku gdy członkiem rodziny jest dziecko legitymujące się orzeczeniem o niepełnosprawności kwoty 764,00 zł.
Według art.8 w/w ustawy do zasiłku rodzinnego przysługują dodatki.
Po rozpatrzeniu złożonego przez Pana/Panią w dniu ...... wniosku o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego wraz z dodatkami i analizie zgromadzonych w sprawie dokumentów organ stwierdził, że:
- liczba osób w rodzinie wynosi .....,
- dochód na osobę w rodzinie wynosi ..... zł i nie przekracza ustawowego kryterium 674,00 zł,
- zostały spełnione pozostałe ustawowe przesłanki uprawniające Pana/Panią do zasiłku rodzinnego.
W przypadku zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych należy niezwłocznie o tym poinformować tut. organ.
Tym samym, zgodnie z treścią złożonego wniosku, przyznaje prawo do zasiłku rodzinnego. Stosownie do art. 32 ust. 1d ustawy o świadczeniach rodzinnych decyzje przyznające świadczenia rodzinne oraz decyzje w sprawie zmiany wysokości świadczeń rodzinnych na korzyść strony są natychmiast wykonalne.

Tam gdzie są kropki system narzuca odpowiednie dane z wniosku.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 wrz 2021, 13:58

Dziękuje serdecznie :)
500sw
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]