zeby nie było jak każda ustawa w polsce zawiera anomalia to ustawa o KDR także
do co oświadczeń o termie nauki ja osobiście ma wątpliwości czy żądać oświadczeń czy zaświadczeń a to dlatego że:
art. 4 ust. 1 pkt 2 mówi o oświadczeniu ze szkoły oki
art 10 ust 4 pkt 4 mówi o oświadczeniu ze szkoły oki
art 11 ust 1 pkt 3 mówi ze mamy opierać się o oświadczenie lub zaświadczenie co wskazuje art wyżej (miomo że art wyżej nic wskazuje na to ze mamy podstawy domagać się zaświadczeń )
wniosek o KDR wyjaśnienie nr (3) które wskazuje ze planowany termin ukończenia nauki w danej szkole lub szkole wyższej wypełniamy zgodnie z zaświadczeniem ze szkoły lub szkoły wyższej o planowany itd....
i co wy o tym myślicie i jak postępujecie
Ja dla własnego bezpieczeństwa proszę o zaświadczenie ze szkoły nie wiem czy słusznie czy nie słusznie
Teraz to ja już nie wiem... Ustawa mówi o oświadczeniach dorosłych uczniów oraz o ustanowionych terminach ważności kart (np. ten 30.09.ostatniego roku nauki w szkole), a we wniosku jest mowa o zaświadczeniu. No da się to ogarnąć? Nie da się. Szkoląca z SKO mówiła, że jak oświadczenia to oświadczenia i nie ma po co żądać zaświadczeń. Nie wyobrażam sobie konieczności gromadzenia oświadczenia i zaświadczenia.
a ja mówię ludziom, że mogą przynieść zaświadczenie lub oświadczenie. Zaznaczam jednak, że wolę zaświadczenia z uwagi na bardziej precyzyjne daty zakończenia nauki.