wzór zp
-
- Referent
- Zajmuję się: fa/sr
- Kontakt:
Re: wzór zp
jak technicznie robicie decyzje na przedłużenie zasiłków? uchyla się decyzję covidową czy decyzja zmieniająca?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR, FA, SW
- Kontakt:
Tom, a czy mógłbys wkleić uzasadnienie do dec przedłużajacej? czy rozpisywałes się dużo?Tom. pisze: 25 lip 2023, 13:05ja takie cuś wyrzeźbiłem do ZP, do innych analogiczne tylko inne art. z uosrNa podstawie art. 23 i art. 26 ustawy o zmianie ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów oraz niektórych innych ustaw /Dz.U. z 2023 r. poz. 852/ oraz na podstawie art. 16 ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych /t.j. Dz. U. z 2023 poz. 390 z późn. zm./, w związku z art. 104, art. 108 i art. 163 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks Postępowania Administracyjnego /t.j. Dz.U. z 2023 r. poz. 775 z późn. zm./ a także na podstawie upoważnienia Prezydenta Miasta XXX do wydawania decyzji w sprawach świadczeń rodzinnych, działając z urzędu
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Zgodnie z art. 23 ustawy z 9 marca 2023 o zmianie ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2023 r. poz. 852) orzeczenie o niepełnosprawności albo orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, o którym mowa w art. 15h ustawy zmienianej w art. 10, w brzmieniu dotychczasowym, którego okres ważności: 1) upłynąłby do dnia 31 grudnia 2020 r. - zachowuje ważność do dnia 31 grudnia 2023 r., 2) upłynąłby w okresie od dnia 1 stycznia 2021 r. do dnia 31 grudnia 2021 r. - zachowuje ważność do dnia 31 marca 2024 r., 3) upłynąłby w okresie od dnia 1 stycznia 2022 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie niniejszego przepisu - zachowuje ważność do dnia 30 września 2024 r. - jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego ostatecznego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności.
Natomiast zgodnie z art. 26 w/w ustawy decyzje, na mocy których przyznano prawo do uzależnionych od niepełnosprawności świadczeń rodzinnych, świadczeń z funduszu alimentacyjnego, zasiłków dla opiekunów albo świadczeń lub dodatków na pokrycie kosztów utrzymania dziecka lub osoby pełnoletniej w rodzinnej pieczy zastępczej, wydane na podstawie orzeczeń o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności, których okres ważności uległ przedłużeniu na podstawie art. 15h ustawy zmienianej w art. 10, w brzmieniu dotychczasowym, zmienia się w zakresie okresu, na jaki przyznano prawo do tych świadczeń, zasiłków albo dodatków, z uwzględnieniem określonego w art. 23 terminu ważności orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Zmiana decyzji, o których mowa w ust. 1, następuje z urzędu. Wszczęcie postępowania w sprawie zmiany decyzji, o których mowa w ust. 1, nie wymaga zawiadamiania strony. Biorąc powyższe pod uwagę, należało orzec jak w sentencji decyzji.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR, FA, SW
- Kontakt:
bardzo dziękuję
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
A czy decyzji nadajecie rygor natychmiastowej wykonalności?
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.
- Kontakt:
Ja zrobiłam to decyzją zmieniającąmonO pisze: 16 sie 2023, 14:51 jak technicznie robicie decyzje na przedłużenie zasiłków? uchyla się decyzję covidową czy decyzja zmieniająca?

Oprócz wzór zp - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
orzeczenie z KRUS
Czy płacimy zasiłek pielęgnacyjny dla osoby przebywającej w ZOL?
Opiekun prawny - becikowe i rodzinne
DECYZJA UMORZENIE NIENALEZNIE POBRANYCH SWIADCZEN
przedłużenie COVID i nowe orzeczenie - brak NP? Dobrze myślę?
Świadczenie pielęgnacyjne a rodzicielskie
Przedłużanie zasiłków
Świadczenie pielęgnacyjne - zgon świadczeniobiorcy
Renta socjalna a DODATEK pielęgnacyjny.
Okresy skł i nie skł.
Czy mając ŚP może wnioskować o rentę rodzinną?
płatnik ktoś może pomoże ?
czy wszędzie nie działa usługa ZUS?
utrata dochodu
KRUS BRAK DATY ZŁOŻENIA WNIOSKU
składki zdr. i społ. nie wiem co źle zrobiłam synity