z jakiego miesiąca zrobic uzysk - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 06 kwie 2016, 10:49

decyzja na rodzicielskie wydana w lutym 2016, w marcu 2016 r. nastąpiła wypłata świadczenie rodzicielskie przyznane od stycznia 2016 r., ZA JAKI MIESIĄC WSIĄŚĆ DOCHÓD DO UZYSKU ( jest to ważne bo kobiecie przekroczy dochód)CZYM SIĘ SUGEROWAĆ ( datą wydania decyzji, czy datą od kiedy przyznane świadczenie, czy datą pierwszej wypłaty)JESTEM NOWA DLATEGO NIE WIEM Z KTÓREJ STRONY TO UGRYŚĆ
gośka 7777

Napisano: 06 kwie 2016, 11:40

gośka 7777 pisze:decyzja na rodzicielskie wydana w lutym 2016, w marcu 2016 r. nastąpiła wypłata świadczenie rodzicielskie przyznane od stycznia 2016 r., ZA JAKI MIESIĄC WSIĄŚĆ DOCHÓD DO UZYSKU ( jest to ważne bo kobiecie przekroczy dochód)CZYM SIĘ SUGEROWAĆ ( datą wydania decyzji, czy datą od kiedy przyznane świadczenie, czy datą pierwszej wypłaty)JESTEM NOWA DLATEGO NIE WIEM Z KTÓREJ STRONY TO UGRYŚĆ
U MNIE W OPSIE ZA MARZEC DOCHÓD W KWIETNIU
julka@@

Napisano: 06 kwie 2016, 11:55

może jeszcze sie ktoś wypowie bardzo prosze
gośka 7777

Napisano: 06 kwie 2016, 15:00

a mi sie wydaje ze za IV w maju, bo osiągneła dochod w III, pierwszy m-cu kwiecień
a jaki inni ??
+ewa

Napisano: 06 kwie 2016, 20:18

zawsze doliczamy dochod z miesiaca nastepnego po miesiacu uzyskania dochodu...uzyskanie dochodu nastapilo w miesiacu wydania decyzji, czyli w tym przypadku w lutym - a wiec nalezy doliczyc miesiac nastepny czyli marzec ...w zwiazku z tym ze dochod za marzec strona otrzymala z pewnoscia w marcu, czyli OSIAGNELA go w marcu - to przy przekroczeniu kryterium uchylenie od nastepnego miesiaca , czyli od kwietnia :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 06 kwie 2016, 22:13

moim zdniem ewa ma rację
od 1 kwietnia nie uzyskanie ,a osiągnięcie dochodu jest ważne
decyzja w kuty, to uzysk, wypłata w marciu to osiągnięcie, dochód za kwiecień i uchyleie od maja
anka35

Napisano: 07 kwie 2016, 19:29

myśle że po zmianie przepisów jak ewa
kasia22

Napisano: 07 kwie 2016, 20:14

Tak jak kb, za drugi. A dlaczego?
Ma tu zastosowanie art. 5 ust 4b, który wyraźnie mówi, że w przypadku uzyskania dochodu, dochód powiększa sie o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń rodzinnych. Tym samym przepis ten mówi, że już w drugim miesiącu po uzyskaniu dochodu, czyli zatrudnieniu , wydaniu decyzji dochód ten jest juz osiągany.
m&m

Napisano: 08 kwie 2016, 7:42

ja mam taki dylemat ze złotowka za złotowke strona zaczęła prace w styczniu dochd z lutego miał wypłacony w marcu czyli od kwietnia złotówka z złotowke upewnijcie mnie
doraaa

Napisano: 08 kwie 2016, 8:39

Ale dochód ze stycznia miała pewnie wypłacony w lutym.
Osiągnięty dochód za drugi miesiąc uzyskania (rozpoczęcia pracy).
Naprawdę tak trudno to zrozumiec?
m&m

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x