z.stały-alkohol - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 sty 2014, 10:24

Witam. Mam klienta z zas. stały, który przebywa w schronisku i notorycznie sie upija, jest wydalany karnie lub przebywa w izolatce do wytrzeźwienie, policja nie rusza go ponieważ jest niepełnosprawny, gdy przyjeżdzają to ściąga protezy i rozrzuca je...nie chcą go zawozić do izby wytrz. mam kwity ze schroniska z ilością promili i datami - czy ktoś z was zmieniał decyzję na stały z gotówki np. na bony albo przelewem na konto stowarzyszenia które prowadzi schronisko? jeżeli tak to czy możecie udostepnić wzór? jestem pod ścianą - schronisko zaraz wydali go na stałe... pomóżcie
~młoda

Napisano: 15 sty 2014, 21:39

przeprowadzając wywiad z każdym bezdomnym, którego kieruję do schroniska albo już tam przebywa biorę oświadczenie ,że wyraża zgodę o przelanie udzielonej pomocy przez OPS w formie: np. zasiłku stałego na konto schroniska z przeznaczeniem na ... np pokrycie kosztów ... , zakupu odzieży, leków itp. do odwołania. Napisz pismo do Komisji Rozwiązywania problemów alkoholowych z prośbą o leczenie , podaj problemy. W sytuacjach gdy schronisko wyrzuca bezdomnego , bo jest pijany to schronisko powinno powiadomić odpowiednie służby: ze taki i taki nie został przyjęty do schroniska ze względu , że jest pijany i jak bezdomny nie przebywa w schronisku i nie podaje gdzie przebywa decyzją uchylam pomoc.
~MAGDA!!

Napisano: 17 sty 2014, 23:38

Tak jak Magda, można też pobrać pieniądze za jego zgodą i je wydatkować. Praca socjalna - bardzo ciężka, ale odnosi skutki.
~Mek

Napisano: 12 lut 2014, 11:52

Na początek można mu przyznać pomoc w formie bonów (zmiana decyzji przyznającej zasiłek stały), ewentualnie \"zagrozić\" uchyleniem decyzji. Pamiętaj, że ewentualna \"groźba\" powinna zostać spełniona w wypadku gdy będą do tego podstawy. Można też spróbować wynegocjować indywidualny plan wychodzenia z bezdomności/kontrakt socjalny.
Polecam wyrok WSA w Łodzi z dn 15.06.2012 roku - II SA/Łd 222/12:
https://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-s ... b7ce2.html
Sąd jasno określił, że nadużywanie alkoholu (alkoholizm) jest podstawą do zastosowania art. 11 ust. 1 ustawy o pomocy społecznej. Pamiętaj jednak, że decyzja taka musi być dobrze uzasadniona (a wszelkie dokumenty powinny znaleźć się w aktach postępowania), ale z tego co piszesz nie powinno być z tym problemu.
~grand

Napisano: 13 lut 2014, 15:33

dzięki Grand, znalazłam podobny wyrok i mam już decyzję zmieniającą w części sposobu wypłaty świadczenia:) a kwity mam że hej...
ale najważniejsza informacja dzisiaj to i tak złoto naszej Justyny:)
~młoda

Napisano: 28 lut 2014, 16:03

Do Maga!!

schronisko powinno powiadomić odpowiednie służby: ze taki i taki nie został przyjęty do schroniska ze względu , że jest pijany jakie słuzby ja się pytam????
~EM

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x