a możesz podpowiedzieć coś na temat tych programów które ty realizujesz. Dopiero przejęła profilaktyke i szukam czegos ciekawego ale jeszcze nie mam obycia w tych sprawach
a co robili twoi poprzednicy. Może warto ich się podpytać ,chyba , że chcesz wprowadzić coś nowego. Duzą twoja gmina ?. A co już robisz?. Nie warto zaczynać od nowości. Uważam ,że program na 2014r masz opracowany i przyjęty więc musisz go realizować .
Tak, na ten rok wszystko jest opracowane, ale góra wymaga wprowadzenia zmian, dlatego zmienili osobę która miałaby sie tym zajmować. Tamta pani przeszła na emeryturę i szła po najmniejszej lini oporu. Nie mam pomocy i szukam sama czegoś nowego co mogłabym zaproponować na nowy rok. Gmina ma 12000 tys. ludzi.
Nawiąż kontakt ze szkołami . jakie oni widzą potrzeby. Ja bym pirwsze przeprowadziła diagnozę dot. alkoholu ,narkomanii ,ewentualnie innych problemów . Będziesz wiedziała w jakim kierunku się poruszać . Ja stawiam na profilaktykę w szkołach. Na początku szkoły opracowywały mi programy we własnym zakresie dostosowane do swoich potrzeb i wspólnie były realizowane. Ja mam gminę ok 6tys . Mam dużo mniejsze środki, ale uważam że właściwie je wydatkuję . Muślę zże świetlicę , punkt kons i Klub AA masz . Czasami korzystałam ze szkoleń , jeżdziłam na konferencje . Styczność z innymi gminami. Czasami podkradałam coś nowego od nich.