z. stały dla mieszkańca DPS-u - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 mar 2014, 15:13

Czy można przyznać zasiłek stały mieszkance DPS-u? Dotarł do mnie taki wniosek. Z akt wynika, że przed przyjęciem do DPS-u Pani mieszkała z mężem który pobiera rentę więc zasiłku stałego wcześniej nie było. Czy teraz mogę ją potraktować jako osobę samotnie gospodarującą bez dochodu? Bo jak czytam art. 37 pkt 5 ustawy to wydaje mi się ,że nie. Ale nie rozumiem dlaczego to tak jest napisane.
~zielona

Napisano: 13 mar 2014, 16:40

Ja mam mieszkankę która była uprawniona do zasiłku ale go nie dostawała ze względu na przekroczony dochód (emerytura ojca) po zamieszkaniu w dps dostaje zasiłek stały. Sprawdź czy przed przyjęciem do dps spełniała warunki pomijając dochód.
~dps

Napisano: 18 mar 2014, 15:36

oczywiście , zmienił się jej ststus stała się osobą samotnie gospodarującą , bez dochodu,ale musi mieć orzeczenie co najmniej umiarkowany stopnień
~krysia

Napisano: 02 kwie 2014, 10:18

Dostałam wczoraj dokumenty od naszego radcy prawnego, który stwierdził, że należy odmówić wnioskowanego świadczenia, ponieważ osoba nie spełniła warunku z art. 37 pkt 5 ustawy o pomocy społecznej.
~zielona

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x