z. stały dla mieszkańca DPS-u
z. stały dla mieszkańca DPS-u
Czy można przyznać zasiłek stały mieszkance DPS-u? Dotarł do mnie taki wniosek. Z akt wynika, że przed przyjęciem do DPS-u Pani mieszkała z mężem który pobiera rentę więc zasiłku stałego wcześniej nie było. Czy teraz mogę ją potraktować jako osobę samotnie gospodarującą bez dochodu? Bo jak czytam art. 37 pkt 5 ustawy to wydaje mi się ,że nie. Ale nie rozumiem dlaczego to tak jest napisane.
Re: z. stały dla mieszkańca DPS-u
Ja mam mieszkankę która była uprawniona do zasiłku ale go nie dostawała ze względu na przekroczony dochód (emerytura ojca) po zamieszkaniu w dps dostaje zasiłek stały. Sprawdź czy przed przyjęciem do dps spełniała warunki pomijając dochód.
oczywiście , zmienił się jej ststus stała się osobą samotnie gospodarującą , bez dochodu,ale musi mieć orzeczenie co najmniej umiarkowany stopnień
Dostałam wczoraj dokumenty od naszego radcy prawnego, który stwierdził, że należy odmówić wnioskowanego świadczenia, ponieważ osoba nie spełniła warunku z art. 37 pkt 5 ustawy o pomocy społecznej.
Oprócz z. stały dla mieszkańca DPS-u - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
zgon przed zamieszkaniem w dps- decyzja umarzająca? wygaszająca?
Opłata za DPS a wsteczne otrzymanie renty
umieszczenie
umowa w sprawie odpłatności za dps
Elbląg 26 marzec 2014r- Nowelizacja ustawy Prawo zamówień publicznych – podwykonawstwo po nowelizacji z 8 listopada 20
dziecko w dps
alkoholizm w DPS
umieszczenie w dps, który jest prowadzony przez stowarzyszeni
Korespondencja do mieszkańca DPS
10 % - obowiązuje czy nie?
Umowa w sprawie odpłatności za DPS
odpłatność DPS 2014
kto załatwia te sprawę ?
DPS zwrot
kto kieruje i kto płaci
Zmienił się koszt utrzymania mieszkańca w dps- wysyłać pismo?