z. stały dla mieszkańca DPS-u

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~zielona

z. stały dla mieszkańca DPS-u

Post autor: ~zielona »

Czy można przyznać zasiłek stały mieszkance DPS-u? Dotarł do mnie taki wniosek. Z akt wynika, że przed przyjęciem do DPS-u Pani mieszkała z mężem który pobiera rentę więc zasiłku stałego wcześniej nie było. Czy teraz mogę ją potraktować jako osobę samotnie gospodarującą bez dochodu? Bo jak czytam art. 37 pkt 5 ustawy to wydaje mi się ,że nie. Ale nie rozumiem dlaczego to tak jest napisane.
~dps

Re: z. stały dla mieszkańca DPS-u

Post autor: ~dps »

Ja mam mieszkankę która była uprawniona do zasiłku ale go nie dostawała ze względu na przekroczony dochód (emerytura ojca) po zamieszkaniu w dps dostaje zasiłek stały. Sprawdź czy przed przyjęciem do dps spełniała warunki pomijając dochód.
~krysia

Post autor: ~krysia »

oczywiście , zmienił się jej ststus stała się osobą samotnie gospodarującą , bez dochodu,ale musi mieć orzeczenie co najmniej umiarkowany stopnień
~zielona

Post autor: ~zielona »

Dostałam wczoraj dokumenty od naszego radcy prawnego, który stwierdził, że należy odmówić wnioskowanego świadczenia, ponieważ osoba nie spełniła warunku z art. 37 pkt 5 ustawy o pomocy społecznej.
ODPOWIEDZ