Z zasiłkiem stałym do końca życia?
-
- Referent
- Zajmuję się: PS
Z zasiłkiem stałym do końca życia?
Jestem nowa w zawodzie i dziwią mnie pewne sytuacje. Mam klientów ze stałym i wiadomo "może podjąć pracę tylko w zakładzie pracy chronionej". U nas takowego nie ma. I co? Tak będą siedzieć na stałym do emerytury, a kiedy wypracują lata do niej? Czyli zamiast emeryturki potem znowu na stałym?
- wiejskigopsiak
- Stażysta
- Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach
- Kontakt:
Re: Z zasiłkiem stałym do końca życia?
Mirabelka pisze:Jestem nowa w zawodzie i dziwią mnie pewne sytuacje. Mam klientów ze stałym i wiadomo "może podjąć pracę tylko w zakładzie pracy chronionej". U nas takowego nie ma. I co? Tak będą siedzieć na stałym do emerytury, a kiedy wypracują lata do niej? Czyli zamiast emeryturki potem znowu na stałym?
I tu dotykasz mojego ulubionego obszaru naszej pracy. Niestety również wśród nas są osoby które załatwiają wszystko po najmniejszej linii oporu. Skoro udzielają pomocy z nie swoich środków to nie przejmują się, że pompowanie kasy w klientów za to, że nic nie robią nie jest formą pomocy tylko zniewolenia polegającego na uzależnieniu od pomocy społecznej, wyuczeniu bezradności, postawy roszczeniowej finansowanej przez wszystkich którzy pracują. Także nas. Ja mam inne podejście. Uwielbiam cwaniaczków na stałym z takim właśnie zapisem w orzeczeniu. Taki zapis oznacza, że może pracować w zakładzie pracy chronionej lub w normalnej firmie, ale na stanowisku przystosowanym do potrzeb osoby niepełnosprawnej. Sytuacja na rynku pracy zrobiła się doskonała, z mojego rejonu bezrobotni zniknęli niemal jak za dotknięciem czarodziejskie różdżki. Nawet niektóre stalaki się zaktywizowały. Niestety nie wszystkie. Praktyka w moim gospie dotychczas była taka, że stalakowi z takim zapisem w orzeczeniu proponowaliśmy kontrakt socjalny na poszukiwanie pracy odpowiedniej do możliwości lub udział w CIS. Niestety złą praktyką zastaną przeze mnie w tym gopsie była praktyka, że jak stalak przyniósł zaświadczenie od lekarza, że jest niezdolny do pracy to mu odpuszczano. No i ta cała zgraja pijaczków cwaniaczków regularnie odwiedzała lokalnego konowała, aby dostać taki papierek. Tyle tylko, że aby uznać, że ktoś jest niezdolny do pracy to nie wystarczy jakieś tam zwykłe zaświadczenie od lekarza rodzinnego tylko specjalne świadectwo wydawane przez lekarza specjalistę z zakresu medycyny pracy. Wszystko jest uregulowane w kodeksie pracy. Zasada jest taka: niepełnosprawny zgłasza się do pracodawcy, ten kieruje go do lekarza medycyny pracy i dopiero ten orzeka czy klient jest zdolny do wykonywania pracy, jaką ma zamiar powierzyć mu przyszły pracodawca. Mam nawet przygotowane uzasadnienie odmowy przyznania stałego lub uchylenia decyzji pod taka sytuację. Niestety mój kierownik jest młody i niedoświadczony, jak jeden stalak pobiegł do wójta ze skargą, że „zabrano nu rente” to zaczął mi pokrętnie tłumaczyć, że lekarz to lekarz i nie będziemy wnikać itd., itp. Mięczak i tyle, jego sprawa, nie ma pojęcia o pomocy społecznej. Na dodatek idą wybory i jak lokalny kacyk pokroju Łukaszenki straci fotel to w gopsie na stanowisku kierownika też zrobi się wakat. Mnie to też już mniej obchodzi, bo postanowiłem dać nogę z tego gopsu i tej gminy i za kilka dni rozpoczynam pracę gdzie indziej. O ile nie skasowałem już z komputera uzasadnienia odmowy to mogę udostępnić. Warto przetrzeć nową ścieżkę.
-
- Referent
- Zajmuję się: ops
- Kontakt:
też często idę tą drogą ale chętnie poznam Twoje uzasadnienie... ja póki co nie miałam konieczności pisania takowego... a może się przydać bo zostali już sami kombinatorzy 

- wiejskigopsiak
- Stażysta
- Kontakt:
Znalazłem jedną z wersji uzasadnienia. Sytuacja dotyczyła stalaka który w toku aktualizacji sytuacji odmówił podpisania kontraktu na poszukiwanie pracy odpowiedniej do możliwości oraz udziału w CIS. Wcześniej pozwoliłem mu trochę zwodzić mnie oświadczeniami, że poszukuje pracy, aby w dokumentacji mieć dowód na to, że deklaracje nie pokrywają się z podejmowanymi działaniami. Niestety nie mieści mi się tutaj bo ma za dużo znaków. Mogę przesłać na maila
-
- Referent
- Zajmuję się: ops
- Kontakt:
zmieści się tutaj w prywatnej wiadomości 

-
- Referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Ja również poproszę 

Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
-
- Referent
- Zajmuję się: Innymi
- Kontakt:
a ja chętnie zobaczę sko utrzymujący takową decyzję
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS.
- Kontakt:
Stalak? Urocze. I dziwić się tu niechęci ludzi wobec kadry pomocy społecznej...
- wiejskigopsiak
- Stażysta
- Kontakt:
to taki eufemizm od stale niezdolnego do zmiany swojej sytuacji życiowejdarek05 pisze:Stalak? Urocze. I dziwić się tu niechęci ludzi wobec kadry pomocy społecznej...

- wiejskigopsiak
- Stażysta
- Kontakt:
nie zmieści się bo ma ponad 5 tys znakówaja pisze:zmieści się tutaj w prywatnej wiadomości
Oprócz Z zasiłkiem stałym do końca życia? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
zasiłek stały i ubezpieczenie zdrowotne
Procedura przyznania zasiłku socjalnego
odpłatność od dzieci za pobyt w DPS. krok po kroku
uwzględnienie zmiany - ważne
przeniesienie z domu pomocy do innego w związku z niższymi k
ZDARZENIE LOSOWE CZY UDZIELENIE POMOCY RODZINIE
Rozdzielenie pracy socjalnej od pomocy finansowej
Jak można uzyskać dane ubezpieczyciela, który wypłaca rentę
Zasiłek stały jak to załatwić
WYWIAD Plus 4.0 z pracą socjalną
zsiłek stały - kiedy uchylić decyzję w przypadku zatrudnieni
specjalny zasiłek opiekuńczy