z ZDO na ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 lut 2020, 9:46

Kobieta pobiera zasiłek dla opiekuna , teraz chce przejść na świadczenie pielęgnacyjne, powiedzcie mi bo mam pierwszy raz taki przypadek, jak sprawę przeprowadzić krok po kroku?
DARIA GOPS 2
Stażysta
Od: 29 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 20 lut 2020, 9:51

Kobieta składa wniosek o uchylenie prawa do ZDO i wniosek o przyznanie św. piel.
Uchylasz ZDO .
Odmawiasz Sw. piel.
Odwołanie do SKO od decyzji odmownej.
Czekacie.... czekacie..... czekacie....
Decyzja SKO o przyznaniu św. piel.

ALE.... uwaga ... jeżeli zdarzyłoby się tak , że SKO jednak nie przyzna św. piel. to już na ZDO nie wróci.Pozostanie ewentualni SZO z kryterium dochodowym.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 20 lut 2020, 9:57

Dziękuje bardzo za podpowiedź.
DARIA GOPS 2
Stażysta
Od: 29 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 20 lut 2020, 12:09

DARIA GOPS 2 pisze:Kobieta pobiera zasiłek dla opiekuna , teraz chce przejść na świadczenie pielęgnacyjne, powiedzcie mi bo mam pierwszy raz taki przypadek, jak sprawę przeprowadzić krok po kroku?
~o~ pisze:
20 lut 2020, 9:51
Kobieta składa wniosek o uchylenie prawa do ZDO i wniosek o przyznanie św. piel.
Uchylasz ZDO .
Odmawiasz Sw. piel.
Odwołanie do SKO od decyzji odmownej.
Czekacie.... czekacie..... czekacie....
Decyzja SKO o przyznaniu św. piel.

ALE.... uwaga ... jeżeli zdarzyłoby się tak , że SKO jednak nie przyzna św. piel. to już na ZDO nie wróci.Pozostanie ewentualni SZO z kryterium dochodowym.
Podpowiedz tej Pani, aby wraz z wnioskiem złożyła np. takie Oświadczenie wraz z cytatem wyroku NSA
https://wykluczeniopiekunowiedoroslycho ... nty/wzory/
i nie rezygnowała z pobierania zasiłku dla opiekuna, jeśli nie poradzi sobie bez niego przez nieokreślony czasowo okres odwoławczo-skargowy
Oczywiście wiadomym jest, że jak zdecyduje się jednak zrezygnować z zasiłku to jednej negatywnej przesłanki ubędzie w sprawie o przyznanie świadczenia.
Jak będzie pisać odwołanie do SKO lub ewentualnie później skargę do WSA to niech powołuje się np. na ten wyrok sądu administracyjnego.
Wyrok WSA we Wrocławiu sygnatura akt IV SA/Wr 362/19 z dnia 10-12-2019
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/99ED20D48A
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]