Za jaki okres przyznać św. pielęgnacyjne?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
- Kontakt:
Za jaki okres przyznać św. pielęgnacyjne?
Witam. Pani X otrzymała w sierpniu 2021 r. po odwołaniu orzeczenie uprawniające do tego by uzyskać św. pielęgnacyjne z tytułu opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem od kwietnia 2021 r. Problem tkwi w tym, że od 01 czerwca 2021 r. ma przyznane świadczenie rodzicielskie na inne dziecko. W jaki sposób należy wyrównać św. pielęgnacyjne? Czy powinniśmy przyznać za okres od kwietnia do czerwca, pominąć okres kiedy miała świadczenie rodzicielskie i przyznać znowu od sierpnia 2021 r.
Wnioskodawca chce zrezygnować ze świadczenia rodzicielskiego by uzyskać św. pielęgnacyjne.Bardzo prosze o pomoc
Wnioskodawca chce zrezygnować ze świadczenia rodzicielskiego by uzyskać św. pielęgnacyjne.Bardzo prosze o pomoc
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Za jaki okres przyznać św. pielęgnacyjne?
Witam, mam podobny problem, może ktoś się zlituje i podpowie? Bardzo proszę. 07.07.2021 Pani składa wniosek o ustalenie niepełnosprawności dziecka na Zespół. Zespół nie przyznaje pkt. 7. Pani składa odwołanie w sierpniu 2021. Otrzymuje w dniu 16.08.2021r. pkt. 7 wymaga. W dniu 18.08.2021 składa w ośrodku wniosek o przyznanie Św. pielęgnacyjnego. wrzesień 2021 jest ostatnim miesiącem, w którym otrzymuje świadczenie rodzicielskie zgodnie z decyzją - jest to ostatni miesiąc rodzicielskiego . za lipiec i sierpień rodzicielskie otrzymała. Art. 27 i Pani wybiera świadczenie pielęgnacyjne. Od kiedy mam przyznać? Kompletne zaćmienie mam pomóżcie proszę
shashua
- kiki88
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR/ŚW
- Kontakt:
ja miałam taką sytuacje, że pani urodziła dziecko i złożyła wniosek na świadczenie rodzicielskie powiedzmy w maju... następnie pani złożyła o stopień niepełnosprawności i dostałą od maja stopień....ale dokumenty na SP złożyła mi w lipcu.... wobec powyższego odmówiłam za okres maj -czerwiec SP i przyznałam od lipca, a ŚR uchyliłam na prośbę od lipca... pani sie odwołała do sko od decyzji ŚP bo chciała wyrównania za okres maj czerwiec ale SKO utrzymało w mocy moją decyzje
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
może jeszcze jakieś propozycje? ktoś coś? takie mądre głowy tu radzą
shashua
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW,ŚR
- Kontakt:
Zapoznajcie się może z poniższym wyrokiem:
https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-u ... -522507856
Może warto czynić swoje i namówić stronę do odwołania w oparciu o ten wyrok? Do tej pory u nas Panie rezygnowały z rodzicielskiego na rzecz pielęgnacyjnego ale może powinny walczyć jednak o swoje? Inna sytuacja, moim zdaniem, dotyczy osób, które na to samo dziecko ubiegają się o te dwa świadczenia
https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-u ... -522507856
Może warto czynić swoje i namówić stronę do odwołania w oparciu o ten wyrok? Do tej pory u nas Panie rezygnowały z rodzicielskiego na rzecz pielęgnacyjnego ale może powinny walczyć jednak o swoje? Inna sytuacja, moim zdaniem, dotyczy osób, które na to samo dziecko ubiegają się o te dwa świadczenia
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
- Kontakt:
Ja niestety mam taką sytuację, że powinnam przyznać wstecz a od czerwca 2021 Pani ma św rodzicielskie. I co mam przyznać od 2019 do 31-05-2021 a później przerwa i znowu od sierpnia 2021 ?
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Agama proszę cię, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Ten wyrok dotyczy starego stanu prawnego. Chcesz przytaczać wyroki to niech się odwołują do przepisów, które obowiązują https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A9EFA1CEC0
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ok, jestem świadoma, że nie może otrzymywać dwóch świadczeń, tylko jak mam to zrobić? mam jej przyznać od września śp, bo za sierpień dostała rodzicielskie? mam się cofać i wyrównywać? uchylać? tu jest problem i jak to widzicie?
shashua
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Nic wstecz nie uchylisz bo nie masz jak. Wszystko na bieżąco. Uchylasz jej wrzesień z świadczenia rodzicielskiego z at.27 ust.5 i przyznajesz jej SP od września. Za Lipiec i sierpień odmawiasz bo było świadczenie rodzicielskie wypłacone.
Oprócz Za jaki okres przyznać św. pielęgnacyjne? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Sprawozdanie
ŚP dziecko na rodzica
ryczałt, karta podatkowa
Świadczenie pielęgnacyjne i ubezpieczenie męża
czy dobrze obliczyłam-pomocy ŚR i zas. dla bezobotnych
Brecikowe, dla matki, która jest panną
dodatek z tyt. rozpoczęcia roku a nie znaleziono osoby w bazie SIO MEN
nowe orzeczenie a przedłużenie covid 19
koordynacja
Obieranie dokumentów z dziennika Urzędu Gminy, czy można?
świadczenie pielęgnacyjne od kiedy?
rodzinne problematyczne
świadczenie rodzicielskie
omyłkowo złożony wniosek na świadczenie rodzicielskie
inna składka zdrowotna
realizacja świadczeń w związku ze zmiana miejsca zamieszkania