"ZA ŻYCIEM" - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 07 lut 2025, 11:02

mam pierwszy taki wniosek :cry:
Pani złożyła wniosek o jednorazowe świadczenie "za życiem".

3.04.2024 Pani otrzymała wypłatę Becika na to dziecko. Teraz składając wniosek przyniosła również zaświadczenie stwierdzające "ciężkie i nieodwracalne upośledzenie..." - kwalifikujące do świadczenia "za życiem".

Teraz moje pytania, czy Pani przysługuje to świadczenie? Jeżeli w tamtym wniosku na becik miałam oryginał zaświadczenia od którego m-ca pozostawała pod opieką lekarza to czy musi brać nowe, czy może być tamto? Czy oprócz tych zaświadczeń jakieś inne dokumenty muszą być do wniosku?
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 07 lut 2025, 11:16

jak dla mnie masz wszystko.
Violla
Starszy referent
Od: 17 gru 2015, 15:16
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2025, 11:21

Art.220 par.1 KPA
Organ administracji publicznej nie może żądać zaświadczenia ani oświadczenia na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego, jeżeli:
1)znane są one organowi z urzędu;
2)możliwe są do ustalenia przez organ na podstawie:
a) posiadanych przez niego ewidencji, rejestrów lub innych danych,
b) rejestrów publicznych posiadanych przez inne podmioty publiczne, do których organ ma dostęp w drodze elektronicznej na zasadach określonych w przepisach ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne,
c) wymiany informacji z innym podmiotem publicznym na zasadach określonych w przepisach o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne,
d) przedstawionych przez zainteresowanego do wglądu dokumentów urzędowych (dowodu osobistego, dowodów rejestracyjnych i innych).

Ksero zaświadczenia z becika obite za zgodność i dajesz do wniosku ZZ.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 07 lut 2025, 11:37

Super, dziękuję Wam bardzo za pomoc <3
PaulinaAmela
Stażysta

Napisano: 13 lut 2025, 15:12

A słuchajcie wracając do tematu.

Te zaświadczenie które dostarczyła mi Pani że dziecko "cierpi na ciężkie i nieodwracalne..." wystawił lekarz rodzinny "medycyny rodzinnej, specjalista leczenia bólów głowy certyfikowany przez Europejską Federację Bólów Głowy".

Dobrze rozumiem że takie zaświadczenie musi wystawić "lekarz posiadający specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie..."? W takiej sytuacji wysłać do Pani wezwanie do dostarczenia odpowiedniego zaświadczenia?
PaulinaAmela
Stażysta

Napisano: 13 lut 2025, 16:07

dobrze rozumiesz
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 14 lut 2025, 8:23

Okej, i teraz w takim przypadku co dalej?

1) Czy mam Pani wysłać wezwanie do dostarczenia odpowiedniego zaświadczenia, jak nie doniesie to bez rozpatrzenia? Wtedy już nie ma możliwości odwołania się.

2) Czy, w związku z tym, że Pani dostarczyła wymagane zaświadczenie, pomimo że nie jest wystawione przez odpowiedniego lekarza, dać jej odmowę? I wtedy ma możliwość odwołania się.
PaulinaAmela
Stażysta

Napisano: 14 lut 2025, 8:28

PaulinaAmela pisze:
14 lut 2025, 8:23
Okej, i teraz w takim przypadku co dalej?

1) Czy mam Pani wysłać wezwanie do dostarczenia odpowiedniego zaświadczenia, jak nie doniesie to bez rozpatrzenia? Wtedy już nie ma możliwości odwołania się.

2) Czy, w związku z tym, że Pani dostarczyła wymagane zaświadczenie, pomimo że nie jest wystawione przez odpowiedniego lekarza, dać jej odmowę? I wtedy ma możliwość odwołania się.
13. Przepisy art. 3 pkt 7, 11 i 15a, art. 7 pkt 2 i 6, art. 20-22, art. 23 ust. 2-3f, ust. 4 pkt 3, ust. 6a-13, art. 23a, art. 23b, art. 24a, art. 25 ust. 3, art. 27 ust. 1 i 2 i art. 29-32 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych stosuje się odpowiednio.

Tak wystawiasz wezwanie ale wystarczy, że Pani przyjdzie napisze, że nie będzie dostarczać innego zaświadczenia bo uważa, że przedstawione jest prawidłowe. Wtedy nie możesz pozostawić wniosku bez rozpatrzenia bo Pani zastosowała się na twoje wezwanie ale się z nim nie zgadza i masz podstawę do wydania decyzji. Jak poszukasz to znajdziesz na to orzecznictwo.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 lut 2025, 8:52

tytuł specjalisty jakiś ma ale to chyba nie jest stopień specjalizacji medycznej :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 14 lut 2025, 13:55

PaulinaAmela pisze:
13 lut 2025, 15:12
A słuchajcie wracając do tematu.

Te zaświadczenie które dostarczyła mi Pani że dziecko "cierpi na ciężkie i nieodwracalne..." wystawił lekarz rodzinny "medycyny rodzinnej, specjalista leczenia bólów głowy certyfikowany przez Europejską Federację Bólów Głowy".

Dobrze rozumiem że takie zaświadczenie musi wystawić "lekarz posiadający specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie..."? W takiej sytuacji wysłać do Pani wezwanie do dostarczenia odpowiedniego zaświadczenia?
wezwanie do przedłożenia prawidłowego zaświadczenia wydanego przez posiadającego specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie: położnictwa i ginekologii, perinatologii, neonatologii, neurologii dziecięcej, kardiologii dziecięcej lub chirurgii dziecięcej a lekarz rodzinny to chyba raczej takiej specjalizacji nie ma.
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x