za życiem zaświadczenie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 mar 2022, 10:30

mam zaświadczenie do świadczenia 4 tys
podpisane przez lekarza - specjalista pediatrii
chyba nie może być ? upewnijcie
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 14 mar 2022, 10:39

specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie: położnictwa
©Kancelaria Sejmu s. 3/9
10.08.2020
i ginekologii, perinatologii, neonatologii, neurologii dziecięcej, kardiologii
dziecięcej lub chirurgii dziecięcej
wika2
Starszy referent
Od: 25 kwie 2017, 9:13
Zajmuję się: sr

Napisano: 14 mar 2022, 10:46

ok a skąd wiem, że ten lekarz specjalista pediatra ma I czy II specjalizację ?
przecież jest zapis, że ... lekarz który zawarł umowę z NFZ posiadający specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie położnictwa i ginekologii itd
jasiak
VIP

Napisano: 14 mar 2022, 11:30

U mnie niedawno przyszło pismo z UW,
Określenie, w dziedzinie położnictwa i ginekologii, perinatologii, neonatologii, neurologii dziecięcej, kardiologii dziecięcej lub chirurgii dziecięcej-odnoszą się zarówno do lekarza specjalisty jak i lekarza posiadającego specjalizację II stopnia. Nie ulega wątpliwości, że
ustawodawca zdecydował się ograniczyć uprawnienie wydawania omawianego
zaświadczenia do lekarzy, których specjalizacja w możliwie największym stopniu przygotowuje do dokonania bardzo trudnej oceny, wymaganej do jego wydania. Nie jest uprawnione przyjęcie, że specjalności (obszary wiedzy merytorycznej i doświadczenia) ustawodawca chciał zróżnicować, w zależności od tego kiedy lekarz kończył szkolenie specjalizacyjne.
Przyjęcie interpretacji, w której dowolny tytuł specjalisty II stopnia uprawnia do wydania zaświadczenia oznaczałoby, że lekarz posiadający specjalizację II stopnia z dziedziny odległej od opieki nad kobietą w ciąży miałby prawo do wystawiania zaświadczenia o stanie zdrowia
oceniającego kwestię posiadania przez dziecko ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia albo nieuleczalnej choroby zagrażającej życiu, które powstały w prenatalnym okresie rozwoju dziecka lub w czasie porodu.
Z konstrukcji przepisu wynika, iż użycie spójnika „lub” wskazuje na to, iż określenie „w dziedzinie: (...)” odnosi się zarówno do określenia lekarza posiadającego specjalizację II stopnia jak i lekarza specjalisty.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 mar 2022, 16:05

czyli musi być zaświadczenie wystawione przez lekarza specjalistę lub lekarza z II stopniem specjalizacji ale w tych konkretnych dziedzinach ?
specjalista pediatrii odpada ? dobrze rozumiem ? to mój 1 wniosek :oops: :oops:
jasiak
VIP

Napisano: 15 mar 2022, 8:14

Według mojego UW tak. Na końcu napisali :
Ustalenie prawa do jednorazowego świadczenia za życiem powinno odbywać się z uwzględnieniem wyżej przedstawionego stanowiska Wydziału Polityki Społecznej. Jednocześnie informuję, że ocena realizacji zadań w ramach sprawowanego nadzoru, dokonywana będzie w oparciu o wskazaną wyżej opinię.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 mar 2022, 8:44

Szarak pisze:Według mojego UW tak. Na końcu napisali :
Ustalenie prawa do jednorazowego świadczenia za życiem powinno odbywać się z uwzględnieniem wyżej przedstawionego stanowiska Wydziału Polityki Społecznej. Jednocześnie informuję, że ocena realizacji zadań w ramach sprawowanego nadzoru, dokonywana będzie w oparciu o wskazaną wyżej opinię.
dzięki
wnioskodawczyni i tak nie ma łatwo, dlatego nie chce, jeśli nie ma takiej potrzeby wysyłać ją do lekarzy dodatkowo
dlatego wole dopytać
jasiak
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x