Czy ktoś jeszcze się wypowie?? Jak inne ośrodki?? Przyznajecie??aulin pisze: ↑15 mar 2022, 11:15Witam, mi też SKO przyznawało![]()
Ale otrzymałem teraz decyzję do ponownego rozpatrzenia (córka-panna wnioskuje na matkę-wdowę, mieszkają same, orzeczenie "świeże" 02-P, 04-O, 05-R wydane na stałe), gdzie mamy ustalić aktualny stan zdrowia matki oraz dodatkowo przeprowadzić wywiad uzupełniający i ustalić w jakich godzinach wykonuje czynności związane z opieką i ile czasu poszczególne czynności zajmują-ile razy dziennie.
Jak mam ustalić stan zdrowia matki?? Zaświadczenie od lekarza???
Na samym końcu decyzji cytuje "Kolegium podkreśla, że jeżeli po ponownym przeprowadzeniu postępowania wyjaśniającego organ uzna, że zakres opieki jest tak znaczący, że w sprawie zachodzi związek przyczynowo-skutkowy, to organ zobowiązany będzie do przyznania wnioskowanego świadczenia zgodnie z żądaniem strony, stosownie do art. 17 ustawy o św.rodz. z wyłączeniem tej części tego przepisu, która z dniem 23.10.2014 została uznana za niekonstytucyjną.
Po zebraniu całego materiału dowodowego powinniśmy przyznać świadczenie czy ponownie odmówić i przesłać do SKO???