żądanie zwrotu

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
sowa81
Stażysta
Zajmuję się: FA,SR
Kontakt:

żądanie zwrotu

Post autor: sowa81 »

Wypłaciliśmy dodatek węglowy dla dwóch osób na ten sam adres. Powinna być wydana decyzja żądająca zwrotu i osoba powinna nam ten dodatek zwrócić.
Ale przed wydaniem decyzji osoba wpłaciła 3000 zł na konto ośrodka.
Jak teraz wydać jej decyzję ŻZ skoro fizycznie kasa do nas wróciła, ale księgowa wymaga od nas decyzji ŻZ do dokonania przypisu...
Jak wygląda sytuacja u WAS?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: żądanie zwrotu

Post autor: Szarak »

Pierwsze pytanie kiedy była zrobiona informacja. Jak przed zmianami to nie widzę podstaw do zwrotu. Jak po zmianach to pytanie kiedy osoba zwróciła kasę, w tym samym miesiącu co wypłata ?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

a ja zapytam, z którego to punktu art. 30 uosr miałyby być te nienależne ;)
sowa81
Stażysta
Zajmuję się: FA,SR
Kontakt:

Post autor: sowa81 »

Informacja wydana już po zmianach. Wypłata w październiku, zwrot w październiku.
Nad podstawą prawną szczerze jeszcze nie myślałam, od razu przyszedł mi na myśl art 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Kontakt:

innej opcji niż 30 uosr nie ma bo do niego jest odesłanie, problem z tym, że przedstawionej sytuacji faktycznej nie można przypisać do którejkolwiek z sytuacji przedstawionych w tym przepisie :twisted:
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Tom masz racje ale wiesz, że czasem wydaje się takie decyzje jak strona sama zwraca naciągając art.30. Decyzja wydana nawet z błędną podstawą, dopóki nie zostanie uchylona/wzruszona jest decyzją wywierająca skutki prawne. Skoro na szczęście nie ma tu naliczania odsetek bo zwrot w tym samym miesiącu, to nie wiem czy sam bym nie wydał takiej decyzji. Jednak podkreślam Tom ma racje czym innym jest nienależnie wypłacone a nienależnie pobrane. Jeżeli autorka posta wyda taką decyzję, to w 1 pkt ustalasz, że coś jest NP a w 2 pkt odstępujesz od zwrotu bo kasa zwrócona.

Dawno temu w rodzinnym mieliśmy taki przypadek i radca mówił by przyjąć tą kasę i opisać zwykłym pismem, jednak nasz kierownik nakazał wydać decyzji.

P.S. do sowa81
Tak na marginesie pamiętaj, że to ty jesteś merytoryczna i to ty decydujesz lub kierownik czy idziesz w decyzję, a nie księgowa.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Kontakt:

wiem ale walczę z tym... taka decyzja to oczywiste przekroczenie uprawnień i działanie contra legem
nikas78
Stażysta
Zajmuję się: dodatek mieszkaniowy, dodatek energetyczny
Kontakt:

Post autor: nikas78 »

czy może ktoś opisać kolejność jak powinna wyglądać procedura zwrotu świadczenia, nie robiłam jeszcze , a własnie trafiło mi sie nienaleznie pobrane :(
ODPOWIEDZ