załącznik nr 2, proszę o wyjaśnienie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 mar 2017, 8:57

Mam pytanie odnośnie załącznika numer dwa i punktu: dochody uzyskiwane za granicą Rzeczypospolitej Polskiej, pomniejszone odpowiednio o zapłacone za granicą podatek dochodowy oraz składki na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Co to za dochody? Bo jeżeli ktoś miał umowę o pracę od 2014-11-03 z Polską firmą ale pracował za granicą i w pit 36 wychodzi dochód oraz dochód osiągnięty za granicą i teraz utracił tą prace to mogę utracić ten dochód z zagranicy. Traktujemy to jako utratę zatrudnienia bądź innej pracy zarobkowej? To co powinno się wpisywać w tym podpunkcie załącznika nr 2?

Mam też kłopot z podpunktem kwoty otrzymane na podstawie art. 27f ust. 8-10 ustawy z dnia 26 lipca 1991 o podatku dochodowym od osób fizycznych. Jak ktoś umie wyjaśnić to bardzo proszę.
kin
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 14:47
Zajmuję się: SW

Napisano: 28 mar 2017, 9:00

utracasz dochód z zagranicy. Wpisuje po prostu dochód "na rękę".

"Mam też kłopot z podpunktem kwoty otrzymane na podstawie art. 27f ust. 8-10 ustawy z dnia 26 lipca 1991 o podatku dochodowym od osób fizycznych. Jak ktoś umie wyjaśnić to bardzo proszę."
jest to dochód z PITu UZ
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2017, 9:08

PIT UZ - wpisz w google ;) to jest pozostałość po uldze podatkowej na dzieci. Jak na razie, w 500+ nie mamy tego!! To weszło od rozliczenia za 2014 r. czyli wypłacone było w 2015 roku. Będziemy brali to do dochodu w nowym okresie zasiłkowym (a teraz występuje w ŚR i FA).
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2017, 9:08

czyli w załączniku nr 2 dochody z zagranicy piszą tylko Ci co np pracowali na czarno za granica i akurat się do tego przyznają? dobrze rozumiem? Wszyscy inni z umową albo działalnością to jest w razie czego utrata dochodu, tak?
kin
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 14:47
Zajmuję się: SW

Napisano: 28 mar 2017, 9:13

kin pisze: piszą tylko Ci co np pracowali na czarno za granica i akurat się do tego przyznają? dobrze rozumiem?
No nie do końca bo jak ktoś może sobie dołki kopać :D Osoby, które legalnie pracowały to tam wpisują dochody. I jeżeli już nie pracują to utracasz dochód.

Jeżeli ktoś przyjdzie i powie, że pracował za granicą to się pytasz- legalnie? Jeśli nie to nie bierz sobie do głowy.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x