Ja to wszystko wiem. Wiem, że świadczenie rodzicielskie jest uzyskiem i należy zsumować je i podzielić na liczbę miesięcy, w których ono było, ale jest też dochodem nieopodatkowanym i tu powinno być jako dochód niepodatowany podzielone na 12 miesięcy. Czyli co policzone dwa razy ? O to mi właśnie chodzi. Czy liczymy to dwa razy czy nie.kb pisze:ten, ktory mowi o uzysku w roku bazowym:) nie masz nigdzie w ustawie napisane,ze dochodem uzyskanym nie moze byc dochod niepodlegajacy opodatkowaniu...swiadczenie rodzicielskie jest dochodem do swiadczen rodzinnych, jest dochodem niepodlegajacym opodatkowaniu i jest dochodem uzyskanym i dochodem utraconymi to wszystko znaczy ze jesli byl osiagany w roku bazowym i nadal jest to nalezy brac pod uwage ile go otrzymal w roku bazowym i podzielic go pzrez tyle miesiecy przez ile go w roku bazowym otrzymywal
Czyli np: 1399 zł (1000 + 399) / 2 bo uzyskanie w roku bazowym 2016 i wypłata też w tym roku była oraz jako dochód nieopodatkowany z 2016 r. też 1399 zł ale podzielone na 12. Czyli mamy liczyć jej dwa razy to świadczenie? Jako dochód nieopodatkowany z 2016 r. i jako uzyskanie dochodu w roku bazowym 2016? Pani do listopada nadal ma świadczenie więc w sierpniu nie robię jeszcze utraty, a dopiero w listopadzie.
Nie wiem czy jasno się wyrażam