załączniki do wniosku świadczenia rodzinne - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 6    [ Posty: 57 ]

Napisano: 27 lip 2017, 10:58

kb pisze:ten, ktory mowi o uzysku w roku bazowym:) nie masz nigdzie w ustawie napisane,ze dochodem uzyskanym nie moze byc dochod niepodlegajacy opodatkowaniu...swiadczenie rodzicielskie jest dochodem do swiadczen rodzinnych, jest dochodem niepodlegajacym opodatkowaniu i jest dochodem uzyskanym i dochodem utraconym :) i to wszystko znaczy ze jesli byl osiagany w roku bazowym i nadal jest to nalezy brac pod uwage ile go otrzymal w roku bazowym i podzielic go pzrez tyle miesiecy przez ile go w roku bazowym otrzymywal
Ja to wszystko wiem. Wiem, że świadczenie rodzicielskie jest uzyskiem i należy zsumować je i podzielić na liczbę miesięcy, w których ono było, ale jest też dochodem nieopodatkowanym i tu powinno być jako dochód niepodatowany podzielone na 12 miesięcy. Czyli co policzone dwa razy ? O to mi właśnie chodzi. Czy liczymy to dwa razy czy nie.
Czyli np: 1399 zł (1000 + 399) / 2 bo uzyskanie w roku bazowym 2016 i wypłata też w tym roku była oraz jako dochód nieopodatkowany z 2016 r. też 1399 zł ale podzielone na 12. Czyli mamy liczyć jej dwa razy to świadczenie? Jako dochód nieopodatkowany z 2016 r. i jako uzyskanie dochodu w roku bazowym 2016? Pani do listopada nadal ma świadczenie więc w sierpniu nie robię jeszcze utraty, a dopiero w listopadzie.
Nie wiem czy jasno się wyrażam :D
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 27 lip 2017, 12:35

no ale to dochod nieopodatkowany uzyskany w roku bazowym, czyli wlasnie ten wykazany w zalaczniku o nieopodatkowanych w ten sposob liczysz...nie liczysz tego jako dochod podlegajacy opodatkowaniu (bo jest uzyskiem) i jako niepodlegajacy(bo ma byc wykazany w tym zalaczniku) - ten nieopodatkowany dochod jest dochodem uzyskanym w roku bazowym i to co klient oswiadczyl ze z tego tytulu ioosiagnal w 2016 liczysz tak jak liczy sie uzyski w roku bazowym (czyli dzieloneprzez liczbe miesiecy ich osiagania)...zeby pliczyc uzyskany dochod z tego tytulu musisz miec jakis papier ile tego bylo, nie ? no i masz wlasnie oswiadczenie o nieopodatkowanych, bo tam klient ma go wykazac:) ja jzu jasniej nie umiem tego napisac, ze nie dodajesz do dochodu niepodlegajacego opodatkowaniu z tytulu swiadczenia rodzicielskiego drugi raz tego uzyskanego w roku bazowym swiadczenia podzielonego przez miesiace:D klient "pokazuje go" w roku bazowym na oswiadczeniu i ty mu go z tego oswiadczenia wyliczasz - raz jeden ! :) to co tam napisal dzielisz przez liczbe miesiecy w jakich go osiagal :) to niewazne jest to nieopodatkowany dochod - z takiego dochodu zrobili wlasnie utrate i uzysk, dlatego nie dzielisz go przez 12 :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 27 lip 2017, 12:51

O to pytałam. :D Bo ja myślałam, że klient wykazuje ten dochód na oświadczeniu i my jeszcze dodajemy mu uzysk z roku bazowego. :D
Młodypracownik
Starszy referent

Napisano: 27 lip 2017, 12:56

a zapytam jeszcze raz czy liczycie te dopłaty tym rolnikom
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 27 lip 2017, 13:10

zniesmaczona35 pisze:a zapytam jeszcze raz czy liczycie te dopłaty tym rolnikom
A są w katalogu dochodów? Ja nic takiego tam nie widzę. Policzyłabym tylko ziemię, bez dopłat.
Młodypracownik
Starszy referent

Napisano: 27 lip 2017, 13:13

tak się pytam bo doszly mnie słuchy że w jakiś ośrodkach doliczali dawali odmowy rolnicy do sądu się odwoływali a sąd utrzymywał w mocy decyzje dlatego się pytam ja też nigdy nie liczyłam i raczej nie mam zamiaru
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 27 lip 2017, 13:15

zniesmaczona35 pisze:tak się pytam bo doszly mnie słuchy że w jakiś ośrodkach doliczali dawali odmowy rolnicy do sądu się odwoływali a sąd utrzymywał w mocy decyzje dlatego się pytam ja też nigdy nie liczyłam i raczej nie mam zamiaru
:shock: My też nigdy tego nie liczyłyśmy, bo niby na jakiej podstawie. Z tymi dopłatami to jest chyba 1000 zł za hektar, to wyszłoby sporo, a przecież z samej ziemi też sporo wychodzi.
Młodypracownik
Starszy referent

Strona 6 z 6    [ Posty: 57 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x