załapie sięod stycznia - jak zrobić?

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

załapie sięod stycznia - jak zrobić?

Post autor: Alalala »

Chcę pomóc jednej Pani, bo ma ciężką sytuację, ale wiem, że dochód jej wyniesie 622zł na osobę. Od stycznia będzie nowe kryterium i by się załapała. Czy Pani musi złożyć teraz we wrześniu wniosek i ja muszę dać odmowę żeby od stycznia później jej przyznać? Nigdy nie praktykowaliśmy dawania stypendiów z urzędu, żeby tak bez czyjegoś wniosku.
DariaLos
Praktykant
Zajmuję się: OŚW
Kontakt:

Re: załapie sięod stycznia - jak zrobić?

Post autor: DariaLos »

Na szkoleniu Pani szkoląca mówiła, że jak nastąpi zmiana kryterium dochodowego to można składać w trakcie roku wniosek tj. od stycznia i nie obejmuje wtedy reguła do 15 września. Nowe kryterium = nowi potencjalni świadczeniobiorcy - tak tłumaczyła
asiaops12
Referent
Zajmuję się: PS i Stypendia
Kontakt:

Post autor: asiaops12 »

DariaLos pisze:Na szkoleniu Pani szkoląca mówiła, że jak nastąpi zmiana kryterium dochodowego to można składać w trakcie roku wniosek tj. od stycznia i nie obejmuje wtedy reguła do 15 września. Nowe kryterium = nowi potencjalni świadczeniobiorcy - tak tłumaczyła
Ja się akurat z tym nie zgadzam, bo wniosek w innym terminie niż 1-15 września można składać tylko w uzasadnionych przypadkach, a zmiana kryterium dochodowego, moim zdaniem, takim przypadkiem nie jest.

Zadawałam kiedyś pytanie na LEX-ie (przy poprzedniej zmianie kryterium) i dostałam odpowiedź, że zmiana kryterium nie jest tym uzasadnionym przypadkiem.
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Post autor: Alalala »

czyli w zasadzie dopiero na przyszły rok szkolny może się ubiegać?
asiaops12
Referent
Kontakt:

Wydaje mi się, że tak
Alicja18
Praktykant
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: Alicja18 »

Ja w takim przypadku przyjęłabym wniosek. W decyzji odmówiłabym za okres od września do grudnia z powodu niespełnionego kryterium dochodowego a przyznałabym za okres od stycznia do czerwca zgodnie z nowym kryterium.
asiaops12
Referent
Kontakt:

Alicja18 pisze:Ja w takim przypadku przyjęłabym wniosek. W decyzji odmówiłabym za okres od września do grudnia z powodu niespełnionego kryterium dochodowego a przyznałabym za okres od stycznia do czerwca zgodnie z nowym kryterium.
Nawet jeśli taka osoba złoży nam teraz we wrześniu wniosek to nie możemy przyznać od stycznia, bo jeszcze nie weszły nowe kryteria, wejdą dopiero od stycznia 2025 r., więc musimy odmówić.
Marta208
Praktykant
Zajmuję się: stypendia szkolne, żywność unijna
Kontakt:

Post autor: Marta208 »

witam, z tego co ja zrozumiałam, na szkoleniu była mowa o tym, aby dana osoba złożyła wniosek, wtedy wydajemy decyzje odmowną, a w styczniu wnioskodawca przychodzi i wydajemy decyzje zmieniającą i przyznajemy od stycznia, bo dochód się zmienił.
gusia8812
Praktykant
Zajmuję się: pomoc materialna dla ucznia
Kontakt:

Post autor: gusia8812 »

a wiadomo jaki będzie dochód od stycznia ?
marta31a
Praktykant
Zajmuję się: Pomoc materialna dla uczniów
Kontakt:

Post autor: marta31a »

asiaops12 pisze: 27 sie 2024, 6:53
Alicja18 pisze:Ja w takim przypadku przyjęłabym wniosek. W decyzji odmówiłabym za okres od września do grudnia z powodu niespełnionego kryterium dochodowego a przyznałabym za okres od stycznia do czerwca zgodnie z nowym kryterium.
Nawet jeśli taka osoba złoży nam teraz we wrześniu wniosek to nie możemy przyznać od stycznia, bo jeszcze nie weszły nowe kryteria, wejdą dopiero od stycznia 2025 r., więc musimy odmówić.

W naszej placówce weryfikacja wniosków jest w maju, więc jeśli ktoś załapie się przy nowym kryterium to przyznamy od stycznia do czerwca, wypłata następuje w czerwcu.
ODPOWIEDZ