żale... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 5    [ Posty: 48 ]

Napisano: 17 paź 2014, 14:08

Każdego roku w okolicach października przyjeżdża do naszego Ośrodka głuchoniema młoda dziewczyna, która prosi o wydanie zaświadczenia, że nie ubiega się o świadczenia u nas. I strasznie mi jej żal, bo dziewczynie się nie przelewa, tuła się około 300 km po to żeby pobrać zaświadczenie, a potem jeszcze goni 50 km do innej miejscowości żeby z US pobrać zaśw o dochodach...
Dlaczego urzędnicy są tak leniwi i nieczuli!!! Przecież ona ma Pit-y bo utrzymuje się tylko z renty, więc dochód spisze na oświadczenie, a jeżeli jej nie ufają to nie widzę problemu, żeby wystąpili do naszego Ośrodka z zapytaniem...
olekolek76

Napisano: 17 paź 2014, 14:10

Ja bym na głąbów napisał skargę.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 17 paź 2014, 14:14

powiedziałem ogólnie o ustawie o ograniczaniu barier administracyjnych, ale nie wiem czy zdoła się dogadać z tamtymi "specjalistami"
olekolek76

Napisano: 17 paź 2014, 14:34

bo połowa pseudourzednków od świadczeń rodzinnych nie zna ustawy o ŚR, a jaka nawet przeczytają to mają kłopoty ze zrozumieniem tekstu!!!!
zac21

Napisano: 17 paź 2014, 15:50

olekolek76 pisze:powiedziałem ogólnie o ustawie o ograniczaniu barier administracyjnych
Art. 220 §2 KPA - i większość tych żądających leży i kwiczy, bo podstawy prawnej nie ma.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 paź 2014, 16:46

Mam nadzieję że to nie moja głuchoniema bo dziś przy niej spędziłem ok godz czasu aby Jej wytłumaczyć co i jak prowadząc dyskusję na kartkach ale na szczęście nigdy nikogo nie wysyłałem po zaśw że się nie ubiega o zr w innej miejscowości. po co powielać coś co we wniosku w postaci oświadczenia jest potwierdzone a tak apropo czy żądanie udokumentowania tego samego dwoma różnymi dokumentami jest zgodne z prawem?
ensiferum

Napisano: 17 paź 2014, 18:17

ensiferum pisze:czy żądanie udokumentowania tego samego dwoma różnymi dokumentami jest zgodne z prawem?
Nie. Masz niżej podstawę nawet.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2014, 10:15

tez nie rozumiem tego zjawiska ... gnać człowieka przez pół świata po zaświadczenie ... ktoś dobrze napisał kiedyś na forum, ze takie zaświadczenie z miejsca zameldowania tak na dobrą sprawę nic nam nie daje bo można pobierać świadczenia np w 0 miejscach zamieszkania :lol:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2014, 8:51

i następna niewiasta gnała do nas z Warszawy (150 km) po zaświadczenie ;)
olekolek

Napisano: 20 paź 2014, 9:04

Nosz kuwa mać! Nie dawajcie się, żądajcie podstawy prawnej, rozmowy z przełożonym, albo przełożonym przełożonego. 220 §2 KPA!

Art. 220. § 1. Organ administracji publicznej nie może żądać zaświadczenia na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego, znanych organowi z urzędu bądź możliwych do ustalenia przez organ na podstawie posiadanej ewidencji, rejestrów lub innych danych albo na podstawie przedstawionych przez zainteresowanego do wglądu dokumentów urzędowych (dowodu osobistego, dowodów rejestracyjnych i innych).

§ 2. Organ administracji publicznej żądający od strony zaświadczenia na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego jest obowiązany wskazać przepis prawa wymagający urzędowego potwierdzenia tych faktów lub stanu prawnego w drodze zaświadczenia.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 5    [ Posty: 48 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x