Zaległe alimenty. Dochod. Fundusz alimentacyjny
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Niczym
- Kontakt:
Zaległe alimenty. Dochod. Fundusz alimentacyjny
Sytuacja wygląda następująco. Ojciec dziecka w 2016r w listopadzie. Miał sprawę o alimenty na dziecko. Po pewnym czasie u komornika uzyskałam pismo ze jest nie wypłacany i po około roku zaczęłam pobierać z funduszu alimentacyjnego około 2017 sierpień. Po około 2 latach zaczął pracować i zaczęły być ściągane zaległości dla funduszu i dla mnie zostały mi przesłane nie cała kwota. Moje pytanie brzmi czy zaległe alimenty w czasie w którym nie pobieralam z Mopsu z FA beda wyliczać się do dochodu w tym bieżącym roku 2019 ? czy będę musiała zwracać pieniądze które dostaje z FA ? Czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić jak to wszystko wygląda? Dziękuję za odpowiedzi już z góry.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: Zaległe alimenty. Dochod. Fundusz alimentacyjny
będą ci sie wliczac do dochodu za 2018 rok do świadczeń rodzinnych te, które dostałas od komornika albo z funduszu na okres 2019/2020 , funduszu do funduszu sie nie wlicza ,wliczaja sie natomiast do ŚR i FA alimenty bieżące i zaległe wypłacone przez komornika ew. dłużnika za cały rok
Oprócz Zaległe alimenty. Dochod. Fundusz alimentacyjny - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
dłużnik wyszedł z zakładu karnego
FA po wstrzymaniu świadczenia
Od kiedy należy uchylić prawo do FA
ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów
decyzja o uchylaniu się- adres dłużnika
dłużnik a umorzone postępowanie u komornika
kolejny wniosek o podjęcie działań
sprawozdanie - wyrównanie alimentów
zwrot tytułów wykonawczych - dłużnik za granicą
Decyzja uznająca dłużnika za uchylającego się
umieszczenie dzieci w placówce
umorzenie a wniosek do komornika