zaległość Fa
zaległość Fa
co mogę zrobic z zaległością z tyt. Fa w wysokości 4 zł . Dłużnik nie wpłaci zobowiązania, a koszty są wieksze niz należność.
Re: zaległość Fa
Skoro nie ma co liczyć na wpłatę, to należy zrobić odpis aktualizujący tę należność.
nie jestem księgową zajmuję się świadczeniami. Proszę podaj mi podstawę prawną na zrobienie owego odpisu.
ustawa o rachunkowości
art. 35b.
1. Wartość należności aktualizuje się uwzględniając stopień prawdopodobieństwa ich zapłaty poprzez dokonanie odpisu aktualizującego, w odniesieniu do:
....
5) należności przeterminowanych lub nieprzeterminowanych o znacznym stopniu prawdopodobieństwa nieściągalności, w przypadkach uzasadnionych rodzajem prowadzonej działalności lub strukturą odbiorców – w wy-sokości wiarygodnie oszacowanej kwoty odpisu, w tym także ogólnego, na nieściągalne należności.
art. 35b.
1. Wartość należności aktualizuje się uwzględniając stopień prawdopodobieństwa ich zapłaty poprzez dokonanie odpisu aktualizującego, w odniesieniu do:
....
5) należności przeterminowanych lub nieprzeterminowanych o znacznym stopniu prawdopodobieństwa nieściągalności, w przypadkach uzasadnionych rodzajem prowadzonej działalności lub strukturą odbiorców – w wy-sokości wiarygodnie oszacowanej kwoty odpisu, w tym także ogólnego, na nieściągalne należności.
Oprócz zaległość Fa - Księgowość przeczytaj również:
dożywianie
staz
zakup świetlówek
Badania lekarskie podopiecznego-paragraf
Likwidacja kasy w OPS
Polityka Rachunkowości
podwyżka
ZFŚS-zatrudnienie od 17.05.14
przekaz walutowy
POKL
przeksięgowanie faktury