Zamieszkanie czy zameldowanie ? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 06 lut 2015, 16:01

Jeśli student ma czasowy meldunek w Poznaniu a jego rodzina w miejscu zamieszkania to czy : matka i 3 dzieci składają u siebie a student na siebie w Poznaniu ? W nowej ustawie jest miejsce zamieszkania ! Więc jak to robicie ?
axa

Napisano: 09 lut 2015, 10:27

Myślę że jednak nie Poznań, tylko tam gdzie rodzina. Ale pewności nie mam.
ABI

Napisano: 09 lut 2015, 10:51

a gdzie tam student może złożyć w Poznaniu a rodzina tam gdzie mieszka
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2015, 12:48

Anetag jesteś pewna ?
axa

Napisano: 09 lut 2015, 12:53

Zapisane jest w ustaie że w zaleznosci od miejsca zamieszkania...ale my i tak jak rodzina składa wniosek w przypadku studenta i nei wpiszą innego adresu zamieszkania to nie pytamy i wydajemy całej rodzinie karty..
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2015, 14:42

jak byłam na szkoleniu Pani powiedziała że rodzina może składać w miejscu zamieszkania a student w miejscu pobytu czasowego po prostu student jak składa wniosek to wnioskuje o wydanie karty sam na siebie w systemie reszta rodziny widnieje
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2015, 17:19

anetag pisze:jak byłam na szkoleniu Pani powiedziała że rodzina może składać w miejscu zamieszkania a student w miejscu pobytu czasowego po prostu student jak składa wniosek to wnioskuje o wydanie karty sam na siebie w systemie reszta rodziny widnieje
Bo powinno się robić tak jak piszesz, tak wynika z ustawy, jednak to klient wypełnia wniosek, jeżeli klient we wniosku nie wpisze mi przy czonku rodziny innego miejsca zamieszkania niż pozostałych członków to nie muszę wiedzięc o tym że mają miejsce zamieszkania wiec po co mam im utrudniać ...wydaję wiec kartę dla całej rodziny również dla studenta :) przecież może codziennie dojeżdżać :)
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2015, 9:27

Tylko studentowi może być korzystniej złożyć kartę tam gdzie studiuje, bo w tym mieście gdzie studiuje i spędza faktycznie więcej czasu może obowiązywać karta samorządowa i będzie mógł korzystać z większej ilości zniżek np zniżki na komunikację miejską. Na szkoleniu dowiedziałam się, że w przypadku osób które nie maja stałego miejsca zamieszkania np. w związku ze studiami czy pracą składają kartę tam gdzie mają koncentrację spraw życiowych i to oni określają które to miejsce czy dom rodzinny czy miejsce pracy. Moim zdaniem powinni składać tam gdzie będą częściej korzystać ze zniżek żeby było to dla nich korzystniejsze
Marti123

Napisano: 10 lut 2015, 11:02

Trochę to pokręcone bo jesli np. ojciec ma meldunek w innej gminie ( faktycznie mieszka natomiast z dziei i żoną ) to jesli żona wpisze go we wniosku i wpisze adres zamieszkania a nie zameldowania to karta będzie ważana? pomimo, że w dowodzie widnieje inny adres? Przecież karta jest ważna razem z dowodem?
asd3

Napisano: 10 lut 2015, 12:21

asd 3 - na jakiej podstawie tak sądzisz? A jak kartę posiada cudzoziemiec? Nie ma takiego wymogu, o którym napisałeś. Jest tylko ten z art 11 ust. 3 ( dotyczy uczących się dzieci lub przebywających w dotychczasowej rodzinie zastępczej albo w rdd)
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x