Zapytanie KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 06 sie 2014, 14:55

KRUS wysłał do mnie zapytanie czy Pani XY która pobiera u nas świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawne dziecko, składała oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego. Ta kobieta nie składała takiego oświadczenia bo nigdy takich oświadczeń nie żądaliśmy przy ŚP na dzieci. Zastanawiam się po co im taka informacja? Czy u Was rolnicy pobierający ŚP na dzieci też składali oświadczenia o rezygnacji ? Czy jest to teraz wymagane przy ŚP?
Alicja 1000

Napisano: 07 sie 2014, 9:07

Ponawiam,
Nikt nie potrafi odpowiedzieć na proste pytanie? Czy żądaliście od matek rolniczek pobierających ŚP na dziecko oświadczeń o zaprzestaniu (lub nie) prowadzenia gospodarstwa?
Alicja 1000

Napisano: 07 sie 2014, 9:22

Chodzi o matki które nabyły prawo do ŚP przed zmianą ustawy czyli przed wejściem art. 17b. Czy wzywaliście wszystkie matki rolniczki do składania oświadczeń? A jak nie chciały złożyć to uchylenie?
Alicja 1000

Napisano: 07 sie 2014, 9:58

Wymagane niby nie jest i nigdy nie było ale my akurat takowe oświadczenia braliśmy.
Zoja

Napisano: 07 sie 2014, 10:00

no niestety tak, teraz takie oświadczenia są wymagane... jeżeli o świadczenia i opiekuńcze, bądź o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy lub małżonkowie rolników...
ewans

Napisano: 07 sie 2014, 10:02

a jeżeli chodzi o osoby, które miały już ustalone prawo do świadczeń nie muszą tych oświadczeń składać to obowiązuje tylko osób, które składały wnioski od maja 2014 r.
ewans

Napisano: 07 sie 2014, 10:09

No dobrze ale
Przepis ten wszedł od 15 maja 2014 r. i mówi o osobach które UBIEGAJĄ SIĘ o SZO, ZDO lub ŚP. Osoby UBIEGAJĄCE się muszą złożyć takie oświadczenie. Dlatego wszyscy którzy składali na ZDO musieli złożyć takie oświadczenia bo UBIEGALI się już po wejściu w życie art. 17b. Moje pytanie, czy osoby które nabyły prawo przed wejściem tego kre tyńskiego przepisu, też musiały/muszą składać takie oświadczenia? Wzywaliście ich do składania oświadczeń pod jakimś rygorem? A jak ktoś odmówił w ogóle złożenia takiego oświadczenia, to co?
Alicja 1000

Napisano: 07 sie 2014, 10:13

O to mi właśnie chodziło ewans. Dzięki. KRUS mnie pyta czy ta Pani złożyła oświadczenie, jeśli nie to dlaczego. Odpowiem im że nabyła prawo do ŚP przed wejściem w życie tegoż przepsiu.
Alicja 1000

Napisano: 07 sie 2014, 15:51

Alicja 1000 pisze:O to mi właśnie chodziło ewans. Dzięki. KRUS mnie pyta czy ta Pani złożyła oświadczenie, jeśli nie to dlaczego. Odpowiem im że nabyła prawo do ŚP przed wejściem w życie tegoż przepsiu.
Odpowiedz, że w chwili ubiegania się o SP żaden przepis ustawy nie obligował strony do złożenia takiego oświadczenia, a ni organu do jego przyjęcia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x