zasiłek rodzinny - brak dochodów męża - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 06 sie 2014, 13:59

Witam, złożyłam wniosek o zasiłek rodzinny na dziecko, z mężem nie mieszkam, rozwodu ani separacji nie mamy, podałam go o alimenty, mam płacone z Funduszu. Do wniosku do zasiłku rodzinnego wymagany jest dochód męża oraz zaświadczenia lub oświadczenia ZUS wraz ze składkami, z Urzędu Skarbowego, a także dokumenty poświadczające jego aktualną sytuację dochodową oraz wiele innych oświadczeń. Nie mam możliwości uzyskania od niego tych dokumentów, nie zgłosi się również sam do Ośrodka, żeby napisać oświadczenia. Jako, że jesteśmy małżeństwem (tylko na papierze) to mąż został mi wliczony do składu rodziny (mimo, że nie mieszkamy razem i nie gospodarujemy) i muszę przedstawić jego dochody oraz aktualną sytuację zawodową - a skoro FA płaci to egzekucja jest bezskuteczna, czyli nie ma aktualnie żadnego dochodu, żeby komornik mógł ściągnąć. Nie wiem co mam robić. Proszę o poradę
Weronika77

Napisano: 06 sie 2014, 14:08

rozwiesc sie albo przynajmniej miec orzeczona prawomocnym wyrokiem sadu separacje:) wtedy do rodzinnego nie bedziesz potrzebowala dochodow meza
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2014, 14:18

Czas uregulować do końca swoją sytuacje życiową. Dużo osób tłumaczy że dochody 2 z rodziców nie będą podawać bo nie mieszkają ze sobą. A zasiłek rodzinny nie jest za mieszkanie ze sobą ani za związek małżeński a jest to świadczenie na dziecko ( co prawda kwota śmieszna) a obowiązek utrzymania swojego dziecka spoczywa na obojgu rodzicach. I jeżeli faktycznie jest sytuacja że nie wychowuje Pani wspólnie z mężem dzieci to czas załatwić w sądzie ze będzie już byłym mężem/ względnie separacja.
PKk

Napisano: 06 sie 2014, 14:30

proszę nie oceniać mojej sytuacji w kwestiach rozwodu czy separacji, wiem, że to uczynię, że te kroki trzeba podjąć, ale akurat moja sytuacja osobista nie jest łatwa.
W celu zabezpieczenia dziecka podjęłam działania o uzyskanie alimentów, skoro ojciec dziecka od lat nie chciał łożyć na rodzinę, a wszystko utrzymywałam ja z pensji. Priorytetem dla mnie jest w pierwszej kolejności mieć zabezpieczenie na dziecko. Dlatego też staram się teraz o zasiłek rodzinny, choć już wiem że go nie dostanę, jak nie dostarczę w ciągu 14 dni powyższych dokumentów męża to wniosek zostanie bez rozpatrzenia. Smutne w tym wszystkim jest że litera prawa jest ważniejsza niż pomoc, nie każdy przepis można przełożyć na życie, któro każdemu z nas różnie się układa
Weronika77

Napisano: 06 sie 2014, 14:42

Tu mówimy o zasiłkach rodzinnych. Jeżeli sytuacja nie jest uregulowana to niestety litera prawa jest taka a nie inna bo mogłoby dochodzić do nadużyć w stylu oświadczenia obojga rodziców że matka niepracująca sama wychowuje dziecko a tata z dużym dochodem oświadcza że nie wychowuje dziecka i moich dochody proszę nie liczyć. Istnieje przecież coś takiego jak pomoc społeczna i tam można uznaniowo pomóc w trudnej sytuacji
Dree

Napisano: 06 sie 2014, 14:59

mi chodzi o zasiłek rodzinny na dziecko

Uważam, że Ośrodek powinnien brać pod uwagę sytuację osoby. Skoro zgłaszam, że nie utrzymuję kontaktów z mężem, nie mieszkam z nim, nie mam na niego wpływu, a wręcz robi mi na złość to po pierwsze organ sam może wystąpić do ZUS czy US po jego zaświadczenia, swoje wszystkie doniosłam, a po drugie wezwać jego do sporządzenia oświadczeń, a jak się nie zgłosi to uwzględnić ten fakt w sprawie. A takie podejście, że każdy kombinuje do niczego nas nie zaprowadzi
Weronika77

Napisano: 06 sie 2014, 15:04

Weronika77 pisze:mi chodzi o zasiłek rodzinny na dziecko

Uważam, że Ośrodek powinnien brać pod uwagę sytuację osoby. Skoro zgłaszam, że nie utrzymuję kontaktów z mężem, nie mieszkam z nim, nie mam na niego wpływu, a wręcz robi mi na złość to po pierwsze organ sam może wystąpić do ZUS czy US po jego zaświadczenia, swoje wszystkie doniosłam, a po drugie wezwać jego do sporządzenia oświadczeń, a jak się nie zgłosi to uwzględnić ten fakt w sprawie. A takie podejście, że każdy kombinuje do niczego nas nie zaprowadzi
weroniko śr to nie pomoc społeczna .. tak możemy wystąpić do US, do ZUS ... ale nie możemy wezwać męża twojego do uzupełnienia oświadczeń bo on nie jest stroną postępowania
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2014, 15:10

gdyby ustawa o swiadczeniach rodzinnych pozwala to brac pod uwage to by osrodek bral:) tymczasem ustawa okresla,ze malzonek musi byc w skladzie rodziny i jego dochody tez jesli rodzina chce skorzystac z tej formy wspracia panstwa..osrodek sam to moze wystapic o dochody z us ale juz wezwac do zlozenia oswiadczen nieobecnego meza nie moze, za to ustawa naklada na osrodek obowiazek wezwania rodzica ubiegajacego sie o swiadczenia do dostarczenia oswiadczen meza pod rygorem wlasnie nierozpatrzenia wniosku...dlatego jak najszybciej nalezy uregulowac swoja sytuacje [prawna, bo wszedzie tam gdzie pomoc nie jest uznaniowa (jak w pomocy spolecznej) tylko uzalezniona od spelniania konktretnych przeslanek - takie malzenstwo na papierze bedzie przeszkadzac...a papierek o rozwiazaniu tego malzenstwa zdecyzdowanie uproscilby pani sytuacje :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2014, 15:11

niestety albo rozwód/separacja lub dogadanie się z mężem by złożył wymagane oświadczenia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x