Wiecznie mam z tym problem...kto podpisuje wniosek przy najmie mieszkania czy zarządca (wspólnota mieszkaniowa) czy właściciel.
Moje zapytanie dotyczy przyjęcia wniosku i wypłaty:
Wnioskodawca jest rodzicem, z któremu córka spisała umowę użyczenia swojego mieszkania. Czy ona jako zarządca(właściciel mieszkania) może podpisać wniosek i na jej konto przesyłać dodatek mieszkaniowy?
Powiem szczerze, że przyjęłam wniosek z podpisem właściciela mieszkania, ale czy to jest zgodne z ustawą?
Zarządca a właściciel
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Zarządca a właściciel
Wniosek podpisuje i podbija zarządca. To zarządca wie, jakie są składniki opłat. Właściciel nie zawsze.
Dodatek mieszkaniowy przelewa się zarządcy, nie właścicielowi.
Dodatek mieszkaniowy przelewa się zarządcy, nie właścicielowi.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Re: Zarządca a właściciel
Właścicielka również otrzymuje fv czynszu za dany miesiąc i wnioskodawca na podstawie tej fv opłaca czynsz i wydatki w niej zawarte (woda, kanalizacja fundusz remont. itp). Miałam kiedyś problem z zarządem, który obsługiwał duża ilość osiedli i nie monitorował sytuacji najmowych mieszkań. Mam na myśli wnioskodawce, który wynajmował mieszkanie od osoby prywatnej...dodatek był przesyłany na konto zarządu gdzie wnioskodawca w trakcie pobierania wyprowadził się i nie poinformował Urzędu. Zarządca po pół roku poinformował, że w w czynszu zaistniała nadpłata, która była spowodowana wypłacanymi świadczeniami...
Dlatego moje pytanie, czy wniosek może podpisać właściciel mieszkania?
Też co w przypadku budynków prywatnych tzn.budynki segmentowe z wydzielonymi mieszkaniami (bez zarządu czy wspólnot), wniosek podpisuje właściciel.
Dlatego moje pytanie, czy wniosek może podpisać właściciel mieszkania?
Też co w przypadku budynków prywatnych tzn.budynki segmentowe z wydzielonymi mieszkaniami (bez zarządu czy wspólnot), wniosek podpisuje właściciel.
Oprócz Zarządca a właściciel - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
prawny wynajem mieszkania komunalnego
Zadłużenie względem wspólnoty a dodatek mieszkaniowy
dochod - jak liczyć
Jak policzyć dodatek z os. niepeł. w składzie rodziny
decyzja zmieniająca w części kwoty DM?
Czy dodatek się nie należy?
Prośba o sprawdzenie dodatku mieszkaniowego
Wygaszenie decyzji w programie Puma
JRWA a dodatki mieszkaniowe
Brak tytułu prawnego lokalu
ryczałt a ogrzewanie i ciepła woda z fotowoltaiki