Witam. Czy ktos orientuje sie jak dlugo moze przebywac chora osoba w ZOL i jak mozna przeniesc chora osobe z jednego konca Polski do innego ZOL odleglego wojewodztwa ze wzgledu na mieszkajaca tam rodzine. Zgory bardzo dziekuje za podpowiedz w tej sprawie. Pozdrawiam.
Decyzja na pobyt w ZOL wydawana jest na 6-miesięcy, ale jest to też uwarunkowane od stanu zdrowia . Okres pobytu może być skrócony lub w wyjątkowych sytuacjach wydłużony.
Przeniesienie między zakładami opiekuńczo-leczniczymi to kwestia formalności, składa się dokumenty, i jeśli jest wolne miejsce, trzeba sobie zorganizować transport. Można spróbować w pogotowiu, ale ponieważ liczą sobie dość drogo za kilometr, lepiej transport prywatny - jeśli stan zdrowia pacjenta na to pozwala. Jeęli chodzi o to kto zajmuje się umieszczaniem w ZOL...NZOZ może skompletować dokumenty, ale jeśli osoba jest w domu, jest samotna i nie może liczyć na pomoc rodziny czy sąsiadów, to przeważnie spada na OPS, bo tam przeważnie zgłasza się takie przypadki.
Jaka słuzba zdrowia załatwia. Jesli ktoś jest pacjentem to tak załatwia ale pracownik socjalny jesli takowego zatrudnia, a inaczej załatwia OPS bo w ZOLu taniej.
Jak bedzie obliczana odplatność za pobyt w ZOL. Pacjent i jego zona utrzymuja sie z jednej renty. Czy oplata będzie obliczana od calej rent czy od polowy ? Zona zostaje w domu.
Witam! Mam niesprawnego brata, który przebywa już 10 miesięcy w Zakł. Opiekuńczo- Leczniczym, jest to zakład niepubliczny, brat ma niską emeryturę, 724,53 zł brutto. Miesięczny pobyt w Zakładzie kosztuje 1400 zł, do chwili obecnej różnicę dopłacałem ze swoich dochodów ale teraz straciłem pracę i nie stać mnie na dopłaty. Proszę poradźcie co mam zrobić, czy jest jakieś inne źródło finansowania kosztów pobytu w Niepublicznym Zakładzie Opiekuńczo - Leczniczym albo możliwość przeniesienia do Zakładu publicznego, wiem jednak, że trudno tam wywalczyć miejsce. Jak to rozgryźć? Pozdrawiam
Mam pytanie dotyczące kwestii wyszukiwania ZOLi. Co w przypadku gdy osoba wymagajaca umieszczenia w ZOLu przebywa w szpitalu, ma bliskich, którzy się nia ineresuja.. Kto powinien organizować Kwestię umieszczenia w zakladzie? rodzina? czy pracownik? Jaka jest tu rola pracownika?