zasiłek celowy na zakup opału na zimę - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 11 cze 2018, 13:32

Klientka złożyła wniosek o pomoc na zakup opału na zimę. Jest czerwiec sezon grzewczy rozpocznie się na przełomie wrzesień/październik. Do tego czasu może się jej sytuacja zmienić. Co robicie w takiej sytuacji. Czy i na jakiej podstawie dać odmowę.
Jolaka
Praktykant
Od: 08 sty 2018, 16:29
Zajmuję się: GOPS

Napisano: 11 cze 2018, 14:04

Ja np. drewno opałowe kupiłem w zeszłym tygodniu i mam równie daleko do okresu grzewczego jak ta pani.
Jeśli ta pani kupuje drewno opałowe w postaci "gałęziówki", czy nawet "metrów", to musi to jeszcze pociąć, zwieść, ułożyć, a to nie jest robota na jeden dzień. Jesienią, a zwłaszcza zimą nie jest to przyjemna robota - wiem z autopsji.
Jeśli kupuje węgiel, to liczy na niższe ceny i nie musi czekać na dostawę, a w okresie grzewczym dostawcy mogą nie wyrabiać z zamówieniami.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 11 cze 2018, 14:37

A ja myślę, że lepiej dać jej propozycje pracy podczas wywiadu i niech sama zapracuje na opał. To chyba dobre rozwiązanie. U nas pracy mnóstwo.
Jolaka
Praktykant
Od: 08 sty 2018, 16:29
Zajmuję się: GOPS

Napisano: 11 cze 2018, 18:20

Jeśli u was jest pełno ofert, to uzależnij przyznanie celówki od twojej propozycji. Daj jej kilka ofert, skoro masz, i niech przyniesie potwierdzenie, że tam była z jakim skutkiem itd, ale nie oznacza to że ją ktoś zatrudni od razu, może to trochę potrwać, a zanim będzie pensja opał podrożeje i znów do was wystąpi o pomoc.

U nas większość klientów kupuje opał czerwiec - lipiec, bo jest taniej, sami do tego ich namawiamy. Dla nas też lepiej bo mniej wydajemy ;). Zimą mamy znacznie mniej środków, więc przeznaczamy je głownie na celówki do ogrzewań elektrycznych, gazowych czy olejowych.
Przyjaciółka
Stażysta
Od: 19 paź 2016, 23:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x