Zasilek dla opiekuna na siostre - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 25 kwie 2014, 12:40

wiosna1 pisze:jest zapis art. 17 ust. 1a. Osobom, o których mowa w ust. 1 pkt 4, innym niż spokrewnione w pierwszym stopniu z osobą wymagającą opieki, przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, w przypadku gdy spełnione są łącznie następujące warunki:
1) rodzice osoby wymagającej opieki nie żyją, zostali pozbawieni praw rodzicielskich, są małoletni lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności;
2) nie ma innych osób spokrewnionych w pierwszym stopniu, są małoletnie lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności;
3) nie ma osób, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.

- legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu i tyle
Wiosna, ten przepis wszedł w życie 01.01.2013, ZDO odwołuje się do brzmienia z 31.12.12. czyli generalnej klauzuli "nie bycia w stanie". Praca na właściwej wersji ustawy to w tym przypadku podstawa.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2014, 12:44

Ale wszystko zależy na jakich zasadach obecnie pobiera świadczenie pielęgnacyjne? A wychodzi na to, ze decyzję ma na czas nieokreslony a nie do czasu az dziecko osoby wymagającej opieki osiągnie pełnoletność.
m&m

Napisano: 25 kwie 2014, 12:50

Podejrzewam , ze wiosna babce, która pobiera śp na siostrę i prawo to nabyła wg nowych zasad, chce wygasić to śp i przerzucić ją na ZDO, czyli chce żeby babka przeszła na gorsze warunki.
m&m

Napisano: 25 kwie 2014, 12:55

[quote="rudi 1970"]Witam mam problem i nie wiem co robić. Mam benificjetke która od 2010 r pobierała świadczenie pielęgnacyjne bezterminowo na siostrę do dnia wygaśnięcia decyzji , czyli od 1 lipca została z niczym. Siostra benificjetki jest niepełnosprawna od urodzenia. Siostra się nią zajmuje bo ojciec niezyje a matka jest niepełnosprawna alkoholiczką w stopniu umiarkowanym i sama tez jest pod opieka córki. Pytanie moje brzmi czy ZDO należy się siostrze w sposób ciągły plus nadplata z odsetkami?Prawo do sp zostało jej wygaszone na mocy art 11ust 4. Ponieważ składała wniosek o sp na nowych warunkach i dostała odmowę bo matka żyje a na szo nie kwalifikuje się ponieważ nie ma rezygnacji z zatrudnienia! Co zrobić z takimi ludźmi oni nadal zostaną z niczym?Czy ten wyrok TK gwarantuje jej prawo do ZDO na bazie praw nabytych to znaczy starych? Nie wiem jak to interpretować mam metlik w głowie. A co ze sprawa tej kobiety jak byscie to tozpatrzyli?
Gość

Napisano: 25 kwie 2014, 13:02

czy ty gościu nie rozumiesz co ci się pisze.
Z jakiej racji mogło jej wygasnąć prawo do śp na mocy art 11. ust 4 ? No chyba ze sam jej wygasiłeś tym artykułem w swojej tępocie. A jezeli to zrobiłes to teraz nie rób z kogos kozła ofiarnego swojej głupoty i tępoty razem wziętych.
m&m

Napisano: 25 kwie 2014, 13:03

rudi 1970 pisze:Witam mam problem i nie wiem co robić. Mam benificjetke która od 2010 r pobierała świadczenie pielęgnacyjne bezterminowo na siostrę do dnia wygaśnięcia decyzji , czyli od 1 lipca została z niczym. Siostra benificjetki jest niepełnosprawna od urodzenia. Siostra się nią zajmuje bo ojciec niezyje a matka jest niepełnosprawna alkoholiczką w stopniu umiarkowanym i sama tez jest pod opieka córki. Pytanie moje brzmi czy ZDO należy się siostrze w sposób ciągły plus nadplata z odsetkami?Prawo do sp zostało jej wygaszone na mocy art 11ust 4. Ponieważ składała wniosek o sp na nowych warunkach i dostała odmowę bo matka żyje a na szo nie kwalifikuje się ponieważ nie ma rezygnacji z zatrudnienia! Co zrobić z takimi ludźmi oni nadal zostaną z niczym?Czy ten wyrok TK gwarantuje jej prawo do ZDO na bazie praw nabytych to znaczy starych? Nie wiem jak to interpretować mam metlik w głowie.
. A co zrobić w takiej sytuacji?
rudi 1970

Napisano: 25 kwie 2014, 13:09

Gość pisze:
rudi 1970 pisze:Witam mam problem i nie wiem co robić. Mam benificjetke która od 2010 r pobierała świadczenie pielęgnacyjne bezterminowo na siostrę do dnia wygaśnięcia decyzji , czyli od 1 lipca została z niczym. Siostra benificjetki jest niepełnosprawna od urodzenia. Siostra się nią zajmuje bo ojciec niezyje a matka jest niepełnosprawna alkoholiczką w stopniu umiarkowanym i sama tez jest pod opieka córki. Pytanie moje brzmi czy ZDO należy się siostrze w sposób ciągły plus nadplata z odsetkami?Prawo do sp zostało jej wygaszone na mocy art 11ust 4. Ponieważ składała wniosek o sp na nowych warunkach i dostała odmowę bo matka żyje a na szo nie kwalifikuje się ponieważ nie ma rezygnacji z zatrudnienia! Co zrobić z takimi ludźmi oni nadal zostaną z niczym?Czy ten wyrok TK gwarantuje jej prawo do ZDO na bazie praw nabytych to znaczy starych? Nie wiem jak to interpretować mam metlik w głowie. A co ze sprawa tej kobiety jak byscie to tozpatrzyli?
W chwili obecnej ta pani nie ma prawa do niczego! A czy tan art 11 ust 4 na bazie którego wygasilem jej prawo do sp z dniem 1 lipca 2013 r nie będzie miał wpływu na zwrot tej pani zdo?
rudi 1970

Napisano: 25 kwie 2014, 15:22

To że wygasiłeś jej świadczenie jest twoim ewidentnym błędem, i w takiej sytuacji nie powinienes robić żadnych problemów, żeby mogła odzyskać pieniądze , które jej sie przepisowo nalezą. Po prostu zachowywac sie tak jakby jej decyzja wygasła prawidłowo z paragrafów z jakich powinna wygasnąć, bez twojego udziału w tym.
m&m

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x