Zasiłek dla opiekuna - nowa pułapka?
Re: Zasiłek dla opiekuna - nowa pułapka?
Korzystając z okazji upewnię sie. Mając w WSA sprawę o swiadczenie pielęgnacyjne, na otrzymanie zdo raczej nie mam co liczyc?
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Tak na szybko. Decyzja SKO jest co prawda ostateczna w administracyjnym toku instancji, niemniej przepisy ZDO mówią, ze ZDO nie przysługuje za okresy, w których osoba jest uprawniona do SP, a to jest obecnie przedmiotem postępowania przed WSA.m&m pisze:Korzystając z okazji upewnię sie. Mając w WSA sprawę o swiadczenie pielęgnacyjne, na otrzymanie zdo raczej nie mam co liczyc?
Moim zdaniem niestety klasyczne zawieszenie postępowania do czasu zapadnięcia prawomocnego rozstrzygnięcia.
Może ktoś ma na sprawę inne spojrzenie?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia skąd bierzesz te 30 dni w obu przypadkach. Na złożenie wniosku o ZDO masz 4 miesiące od wejścia w życie ustawy - i nawet jak wniosek złożysz ostatniego dnia terminu, to wyrównanie otrzymasz tak jakbyś ten wniosek składała w maju, 2 dni po wejściu ustawy. No przynajmniej u mnie w ośrodku.ada3 pisze:wariant 2
składam najpierw o śp czekam 30 dni, mam odmowę i mogę składać na zdo i znów 30 dni (biorąc pod uwagę czas to prawie 2 miesiące bez świadczenia od dnia otrzymania rekompensaty)
Moim również. No przynajmniej u mnie w ośrodku.kronos79 pisze:Moim zdaniem niestety klasyczne zawieszenie postępowania do czasu zapadnięcia prawomocnego rozstrzygnięcia.
Walka z wiatrakami since 1998.
moja myśl sprowadza się do tego czy mając odmowę ŚP (nie odwołując się do SKO ani WSA) później otrzymam zdo i wyrównanie od lipca ale czy w przypadku korzystnego wyroku TK będę mogła starać się o śp mimo, że będę pobierać zdo?
przykład:
10 maja odmowa ŚP 800+200
20 maja przyznanie wyrównania od 1 lipca po 520
30 maja przyznanie zasiłku dla opiekuna
wyrok TK (zależy co orzeknie)
10 lipca wznowienie postępowania i wypłata wyrównania śp 1000 oraz przejście na śp 1000 rezygnując dzień wcześniej z zdo?
tzn. przejść na wyższe świadczenie ale z dniem złożenia wniosku którego odmowę dostałam 10 maja? wtedy wyrównanie byłoby po 480 zł ale nie wiem właśnie jak to interpretują ośrodki
przykład:
10 maja odmowa ŚP 800+200
20 maja przyznanie wyrównania od 1 lipca po 520
30 maja przyznanie zasiłku dla opiekuna
wyrok TK (zależy co orzeknie)
10 lipca wznowienie postępowania i wypłata wyrównania śp 1000 oraz przejście na śp 1000 rezygnując dzień wcześniej z zdo?
tzn. przejść na wyższe świadczenie ale z dniem złożenia wniosku którego odmowę dostałam 10 maja? wtedy wyrównanie byłoby po 480 zł ale nie wiem właśnie jak to interpretują ośrodki
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie widzę przeszkód.ada3 pisze:moja myśl sprowadza się do tego czy mając odmowę ŚP (nie odwołując się do SKO ani WSA) później otrzymam zdo i wyrównanie od lipca
A reszta to tak jak mówiłem wcześniej - gdybanie i wróżenie z fusów.
doszłam sama do tego po napsianiu (mój błąd) odmowa to mogę dostać inne ale co byście zrobili w takiej sytuacji
osoba pobiera ZDO (mając odmowę wcześniej na ŚP 620) jest wyrok TK i popiera on niekonstytucyjność kryterium wiekowego, kryterium znika wraz z dniem opublikowania w Dzienniku Ustaw i przychodzi ta osoba z wnioskiem o wznowienie postępowania
1. dajecie odmowę z racji, że ma już ZDO
2. przyznajecie prawo od dnia złożenia wniosku (na którego była odmowa) i dajecie wyrównanie a decyzję ZDO wygaszacie
3. dajecie odmowę, niech SKO i WSA rozstrzyga
osoba pobiera ZDO (mając odmowę wcześniej na ŚP 620) jest wyrok TK i popiera on niekonstytucyjność kryterium wiekowego, kryterium znika wraz z dniem opublikowania w Dzienniku Ustaw i przychodzi ta osoba z wnioskiem o wznowienie postępowania
2. przyznajecie prawo od dnia złożenia wniosku (na którego była odmowa) i dajecie wyrównanie a decyzję ZDO wygaszacie
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
To co bym zrobił zależy od tego co będzie w orzeczeniu TK. Samo stwierdzenie niekonstytujności przepisu przez Trybunał, nie oznacza z automatu 'zniknięcia kryterium' czyli zapisu w ustawie. Być może konieczna będzie kolejna interwencja ustawodawcy, być może Trybunał coś zasugeruje, być może nie, być może itd. Na tą chwilę wróżenie z fusów. Teraz mogę Ci odpowiedzieć tylko, że każde z trzech rozwiązań jest możliwe w zależności od orzeczenia TK, plus jeszcze kilka innych.
Jeśli nie będzie innych wskazań TK,to za miniony okres odmowa.Art.17 ust.5 pkt.1 stanowi,że SP nie przysługuje uprawnionym do ZDO.ada3 pisze:doszłam sama do tego po napsianiu (mój błąd) odmowa to mogę dostać inne ale co byście zrobili w takiej sytuacji
Po rezygnacji z ZDO,przyznanie SP na przyszłość.
ale wniosek o ŚP był wcześniej niż o ZDO? poza tym jest przyznawany z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub niepodejmowania więc opiekun (tak sądzę) miałby prawo dochodzić wyrównania - nie mówię tutaj o SKO ale już wyżej WSA>NSA
gdyby znieśli kryterium wiekowe to czym wyższe ŚP różniłoby się od ZDO? tym, że ZDO obowiązuje na starych zasadach do 31/12/2012?
cały ten bałagan być może rozstrzygnie się dopiero po wniosku PiS i ewentualnym wyroku w TK odnośnie ZDO
gdyby znieśli kryterium wiekowe to czym wyższe ŚP różniłoby się od ZDO? tym, że ZDO obowiązuje na starych zasadach do 31/12/2012?
cały ten bałagan być może rozstrzygnie się dopiero po wniosku PiS i ewentualnym wyroku w TK odnośnie ZDO
Oprócz Zasiłek dla opiekuna - nowa pułapka? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zasiłek piel a dodatek piel z ZUS
zasiłek rodzinny dla Ukrainki
przyznanie renty
zwrot śp dla rolnika?
CAS ZIORY WERYFIKACJA POMOCY
szkolenia Mlonka
poprawienie decyzji
sprawozdania
cas sprawozdania
Delegacja zagraniczna
Czy można wypłacać samotne?
Śp żona na męża