witam mam pytanie odnośne zasiłku okresowego w styczniu 2017 roku złożyłam podanie do mopsu o zasiłek okresowy gdyż w grudniu 2016 roku stacilam prace utrzymuje się z partnerem i 5 dzieci z zasiłków na dzieci i prac dorywczych partnera w sumie mamy ok 4300 dochodu razem z 500 plus i rodzinnym , czekam na wyrok odnośnie alimentów na dzieci pracownik mops podczas wywiadu powiedział ze gmina nie ma pieniędzy na zasiłki okresowe i w miesiącu lutym dostałam zasiłek celowy na zakup żywności 400 zl i obiady dla 4 dzieci . co mogę jeszcze zrobić żeby mi pomogli z dnia na dzień jest coraz gorzej błagam o pomoc kogoś kto się na tym zna . zdesperowana mama 5 dzieci
Pomoc społeczna jest od wspomagania a nie od utrzymywania a z tego co piszesz to pomoc otrzymałaś a poza tym jest jeszcze 500 i za ponad 4 tys rodzinę można utrzymać.
Chociaż 500 nie wlicza się do dochodu rodziny a moim zdaniem powinno to rodziny to wykorzystują i nagminnie składają wnioski a to na żywnośc i jak w powyższym opisie na zasiłek okresowy itd.