Proszę napisać czy przyznajecie Państwo zasiłki okresowe dla rodzin, w których członek rodziny pobiera rentę lub emeryturę - mam na myśli art.99 ust.1 i 2 ( w przypadku gdy nie miał renty - przyznałam zasiłek okresowy, on uzyskał w następnym m-cu rentę to wystąpiłam do ZUS o zwrot za tę osobę i jest OK ), ale interesuje mnie co w przypadku gdy rodzina liczy 7 osób i jest osoba z rentą, gdzie kwalifikują się do zasiłku okresowego i jak go przyznam to powinnam znowu wystąpić do ZUS o zwrot części zasiłku okresowego za tego rencistę ( z jego renty ).
Pisaliśmy w tej sprawie do Ministerstwa, z odpowiedzi wynika, że możemy żądać zwrotu tylko w przypadku gdy w trakcie pobierania zasiłku okresowego, ktoś nabył prawo do emerytury/renty. Natomiast interpretacja Sierpowskiej jest zupełnie inna. Twierdzi ona, że w przypadku przyznania zasiłku okresowego rodzinie w której ktoś jest świadczeniobiorcą ZUS (decyzja na okresówkę nie może być wydana na osobę pobierającą emeryturę lub rentę) dzielimy kwotę zasiłku okresowego na wszystkich członków rodziny i odliczamy od kwoty do wypłaty tą część okresówki, która należy się osobie pobierającej świadczenie ZUS. My robimy zgodnie z interpretacją Ministerstwa
który art.ustawy mówi ,że decyzja nie może być wydana na osobę pobierająca świadczenie z ZUS bo wydaje mi się że art.38 ustawy nie mówi o tym jest tam mowa o rodzinie i osobie samotnej
art.99 mówi,ze osobie za okres za który przyznano zasiłek okresowy pomniejsza się to świadczenie , nie ma mowy tam ,że nie można na nią wydać decyzji proszę wyślij skan na meila jeśli możesz [email protected]