zasiłek okresowy dla osoby nieprzytomnej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 maja 2022, 13:10

Pan jest po wypadku, nieprzytomny w szpitalu. Chcą go przenieść do ZOL ale wymagają żeby miał jakikolwiek dochód, jak przeprowadzić procedure przyznania zasiłku okresowego na wniosek pracownika socjalnego z urzędu ? Pan żadnych oświadczeń nie podpisze, wywiadu nie ma jak przeprowadzić?
Co tym zrobić, mieliście takie sytuacje?
jagoda191
Stażysta
Od: 20 lut 2019, 13:45
Zajmuję się: OPS - pracownik socjalny

Napisano: 01 cze 2022, 9:47

Błagam pomóżcie!!!!
jagoda191
Stażysta

Napisano: 01 cze 2022, 10:19

Miałam taki przypadek kilka lat temu: klient którego znałam upadł na ulicy, trafił do szpitala, nie odzyskał przytomności. Ze szpitala również miał trafić do ZOL, jednak nie było możliwości uzyskać od niego na to zgody. Wtedy wystąpiliśmy z ramienia OPS do Sądu o ustanowienie mnie jako pracownika socjalnego kuratorem tego Pana do wykonania konkretnych czynności: tj. złożenia wniosku o ustalenie stopnia niepełnosprawności w Powiatowym Zespole ds. Orzekania o Niepełnosprawności (aby uzyskał zasiłek stały i ubezpieczenie), złożenia wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego (aby nie szła mu zaległość w czynszu), składania wniosków o pomoc finansową w OPS (tu już ja jako kurator decydowałabym o formie pomocy) oraz do udzielania danych niezbędnych w celu przeprowadzenia wywiadu środowiskowego na potrzeby ubiegania się o pomoc finansową (koleżanka przeprowadzała ze mną wywiad który jest niezbędny do udzielenia pomocy). Sąd w ciągu kilku dni wydał postanowienie, ja działałam już tak, jak wyżej opisałam. Po niespełna miesiącu Sąd poprosił o złożenie na piśmie, które z czynności zostały już dokonane.
doris89
Stażysta
Od: 14 sie 2019, 9:05
Zajmuję się: pracownik działu pomocy środowiskowej

Napisano: 01 cze 2022, 11:20

Bardzo dziekuję, a jeśli Pan ma siostrę to ona może złożyć taki wniosek do sądu.
jagoda191
Stażysta

Napisano: 01 cze 2022, 12:10

Myślę, że tak. W naszym przypadku klient był osobą samotną, a jego jedyny żyjący kuzyn osobą nadużywająca alkohol, nie dawał więc gwarancji dopełnienia wszystkich koniecznych spraw.
doris89
Stażysta
Od: 14 sie 2019, 9:05
Zajmuję się: pracownik działu pomocy środowiskowej

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x