ZOL -pacjent chce wyjść - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 31 maja 2022, 9:21

Może macie jakieś mądre rozwiązanie- mój podopieczny, prawie 90 lat, alkoholik notabene, znajduje się obecnie w ZOL-u. Jest osobą leżącą, wymagającą całodobowej opieki. Ale nie chce już leżeć w placówce i złożył wniosek o wypisanie go z ZOL-u. i placówka mnie o tym poinformowała, i co teraz? W środowisku on nie jest w stanie funkcjonować, ma schorowaną, słabo poruszającą się żonę i upośledzonego syna. Nie mają żadnych bliższych krewnych. A on chce do domu, bo ma już dosyć tego odwyku. Co ja mogę w takiej sytuacji zrobić?
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 31 maja 2022, 13:26

Niech zol zloży wniosek do sądu o ubezwłasnowolnienie, gdyż jego decyzja zagraża jego bezpieczeństwu lub OPS. Wy nie możecie mu zapewnić innej całodobowej opieki.
Aguusia
Praktykant
Od: 13 lip 2017, 15:56
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 01 cze 2022, 10:42

On nie kwalifikuje się raczej do ubezwłasnowolnienia. Ta sytuacja zagraża jego zdrowiu a nawet życiu ale nie występuje u niego demencja w takim zakresie by go ubezwłasnowolnić.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 01 cze 2022, 12:13

A może wniosek OPS do Sądu o umieszczenie w DPS bez zgody klienta i zabezpieczenie na czas trwania postępowania? Wniosek poprzeć dokumentami z ZOL oraz zaświadczeniem lekarskim.
doris89
Stażysta
Od: 14 sie 2019, 9:05
Zajmuję się: pracownik działu pomocy środowiskowej

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x