Może macie jakieś mądre rozwiązanie- mój podopieczny, prawie 90 lat, alkoholik notabene, znajduje się obecnie w ZOL-u. Jest osobą leżącą, wymagającą całodobowej opieki. Ale nie chce już leżeć w placówce i złożył wniosek o wypisanie go z ZOL-u. i placówka mnie o tym poinformowała, i co teraz? W środowisku on nie jest w stanie funkcjonować, ma schorowaną, słabo poruszającą się żonę i upośledzonego syna. Nie mają żadnych bliższych krewnych. A on chce do domu, bo ma już dosyć tego odwyku. Co ja mogę w takiej sytuacji zrobić?
Niech zol zloży wniosek do sądu o ubezwłasnowolnienie, gdyż jego decyzja zagraża jego bezpieczeństwu lub OPS. Wy nie możecie mu zapewnić innej całodobowej opieki.
On nie kwalifikuje się raczej do ubezwłasnowolnienia. Ta sytuacja zagraża jego zdrowiu a nawet życiu ale nie występuje u niego demencja w takim zakresie by go ubezwłasnowolnić.
A może wniosek OPS do Sądu o umieszczenie w DPS bez zgody klienta i zabezpieczenie na czas trwania postępowania? Wniosek poprzeć dokumentami z ZOL oraz zaświadczeniem lekarskim.