Do m
A jeżeli ktoś jest bezrobotnym bez prawa do zasiłku od kilku lat i składa wniosek o zasiłek okresowy w połowie miesiąca to też dzielisz i przyznajesz za 15 dni
Jeżeli ma aktualne zaświadczenie o statusie bezrobotnego i nie został wyrejestrowany to należy mu się okresówka za cały miesiac czyli od 1 lutego. należy zadać sobie pytanie od kiedy ma uprawnienia i co to znaczy.....my najczęściej przyznajemy z. okresowy z tytułu bezrobocia, bądź niepełnosprawności- uprawnieniami są w tym przypadku- rejestracja z PUP oraz orzeczenie o niepełnosprawności, które też czasami nie obejmuje pełnego miesiąca. należy przeanalizować w/w dokumenty od kiedy strona ma uprawnienia do zasiłku okresowego z tych tytułów.
Skoro klient zarejestrował się w PUP 19 lutego to od tego dnia ma uprawnienia do zasiłku okresowego z tytułu bezrobocia. Czyli zasiłek okresowy za luty przysługuje od 19 lutego do 28.
Takie mamy zalecenia pokontrolne.
Pozdrawiam
do magda -jeśli ktoś jest bezrobotny od wielu miesięcy i składa wniosek w połowie miesiąca to nie dzielimy, ale jeżeli jest zarejestrowany jako bezrobotny od 15 dnia miesiąca to wtedy dzielimy. Ja jestem z dolnośląskiego.
o uprawnieniach do świadczeń mowa w art.106 ust.3- i dotyczy to wszystkich świadczeń pienieżnych z pomocy społecznej, a zwłaszcza z.okresowego i stałego
To co zrobisz z osobą, która złoży wniosek o zasił.okresowy jest bezrobotna ale nie jest zarejestrowana w urzędzie pracy ponieważ została skreślona ?/nie zgłosiła się w wyznaczonym terminie/ Odmówisz jej bo nie ma uprawnień z tyt. bycia bezrobotnym. Ciekawy jestem
Należy brać pod uwagę art.38 ust.1 ups oraz oraz art.106 ust.3.Jeśli świadczenie nie obejmuje pełnego miesiąca to należy dzielić np. jest bezrobotnym od 10- go marca to wyliczasz pełna kwotę np.osoba samotnie gosp.271 zł,dzielisz na liczbe dni miesiaca i mnożysz przez liczbe dni za które należy sie świadczenie 271:31 x22 dni =192,32