Pan na u nas zasiłek pielęgnacyjny ( ma emeryturę z KRUS )
w lutym kończy 75 lat. Czy mam mu wypłacić za luty 153 zł ( Nie mam decyzji z KRUS że ten Pan skończył 75 lat )
Byłam ostatnio na szkoleniu z Panem Mazurkiewiczem i był poruszony ten temat. Jego zdaniem w twoim przypadku nie masz jeszcze podstawy aby przestać wypłacać. Decyzja z KRUS może przyjść za kilka miesięcy i może wyrównywać ten okres od lutego. Jego zdaniem wówczas nie dochodzisz nienależnie pobranych. Niby powinnaś wypłacić. W sumie tak mówił on a ja nie wiem co bym zrobiła na twoim miejscu.
sama wystąp do krusu z zapytaniem czy zostanie przyznany dodatek wstrzymaj wypłatę tylko w programie gdy dostaniesz pismo działaj dalej
ja tak miałam tylko , że z zusem najpierw wstrzymałam wypłatę za luty tylko w programie, wysłałam do zusu zapytanie ( dostałam odpowiedź w ciągu 7 dni) do kobiety zadzwoniła i grzecznie wyjaśniłam, że czekam na pismo z zusu
Zasiłek pielęgnacyjny przyznaje się w celu częściowego pokrycia wydatków wynikających z konieczności zapewnienia osobie niepełnosprawnej opieki i pomocy innej osoby w związku z niezdolnością do samodzielnego funkcjonowania.
Od 2014 roku ta kwota wzrosła ze 153 zł do 200 zł miesięcznie. Natomiast od 2015r. zasiłek ma podlegać stałej waloryzacji.