pani ubiega sie o SZO na swoją mamę ( mama mieszka w sąsiedniej miejcowości 6 od córki wnioskodawczyni ale ta sama gmina) mama mieszka razem z synem , sym ubezpieczony w KRUS-IE i stwierdził, że nie opiekuje się matką , wnioskodawczyni napisał mi w oświadczeniu, iż opiekuje się matką w miare potrzeby ( idzie z nią do lekarza, przyjeżdza do matki jak tego potrzebuje ) ale na stałe z nią nie mieszka CZY MOŻNA PRZYZNAĆ SZO W TAKIM PRZYPADKU ????
Podstawą jest wywiad w miejscu sprawowania opieki, ustalenie w nim zakresu opieki i jej wymiaru. Potem pozostaje "tylko" ocena zebranego materiału dowodowego.
Jeśli "w miarę potrzeby" ma oznaczać 2-3 parogodzinne odwiedziny mamy w tygodniu, dałbym odmowę, jeśli zakres i wymiar opieki są szersze i rzeczywiście wskazują na konieczność rezygnacji z aktywności zawodowej w celu sprawowania opieki, to oczywiście należy przyznać świadczenie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
ja mam kilka przypadków gdzie wnioskodawca mieszka u mnie a osoba wymagająca opieki w innej ... przy czym jedna z nich jeździ codziennie do swojej matki codziennie rowerem ok. 15 km ..
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes