zasiłek pielęgnacyjny a dodatek z ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 19 lip 2017, 12:50

pomóżcie mam duży problem przez ZUSy osoba w DPS, dostaję informację w kwietniu + decyzja, że osobie przyznano dodatek pielęgnacyjny według decyzji od marca, dzwonię do DPS i pytam czy jest jakaś inna decyzj uchylam decyzję i piszę pismo do zus o zwrot za dwa miesiące teraz dostaję pismo, że Pani miała dodatek od lipca 2016 r. i piszą, że dodatek wypłacony był bezpodstawnie i zwrócą mi za dwa miesiące ale wychodzi, że zwrot powinien być od lipca 2016 r. czy powinnam pisać decyzję o nienależnie pobranych ?? do osoby czy pisac pismo o zwrot do ZUS osoba nie jest niczemu winna ja tu winię pracowników DPS
kala1
Starszy referent
Od: 21 mar 2017, 16:23
Zajmuję się: referent

Napisano: 19 lip 2017, 14:46

czy ja od ZUS powinnam żądać odsetek??
kala1
Starszy referent

Napisano: 19 lip 2017, 20:57

jesli zasilek pielegnacyjny byl rowniez nienaleznie pobranym swiadczeniem (czyli takim gdzie po uchyleniu decyzji orzekalas o tym, ze swiadczenie bylo nienalezne, czyli nie ten zasilek,ktory zostal wyplacony za okres , na ktory zus przyznal dodatek wstecz do wydania decyzji o dodatku i ktorego zus dokonuje zwrotu bez odsetek,bo on nie jest nienaleznie pobrany a zwrot my tylko traktujemy jak zwrot nienaleznie pobranych swiadcze)to zus moze , jesli nie ma innej mozliwosci sciagniecia nienaleznie pobranego zasilku pielegnacyjnego, potracic ten nienalezny zasilek wraz z odsetkami :) dla jasnosci - wyplacony zasilek za okres na jaki zus przyznal dodatek - zus zwraca bez odsetek , natomiast nienaleznie pobrany zasilek pielegnacyjny - moze zwrocic jesli nie da sie sciagnac inaczej wraz z odsetkami...czyli najpierw trzeba odroznic kiedy ten wyplacony zasilek jest nienaleznie pobranym swiadczeniem a kiedy tylko nadplaconym,bo zus przyznal wstecz dodatek :)
ale prawde mowiac nie wiem czy same ZUSy odrozniaja to :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 20 lip 2017, 8:27

nie takie proste mam pismo z dps o tym, że od marca 2017 r. osoba nabyła prawo do dodatku pielęgnacyjnego uchyliłam decyzję przyznającą zasiłek i wysłałam pismo do ZUS o zwrot za dwa miesiące, wczoraj dostałam pismo, że zwrócą za marzec i kwiecień ale dopisali to
wypłata dodatku została wstrzymana od 1 lipca 2017 r. Jednocześnie informujmy, że za okres od 1 lipca 2016 r. do 30.06.2017 r. dodatek piel. był wypłacany bezpodstawnie.
nie było decyzji o np tylko pismo do ZUS. Pracownik DPS twierdzi,że nie było wcześniej żadnej decyzji z ZUS.
Czy teraz mam pisać do ZUS o zwrot za okres od 1.07.2016 r. do 30.04.2017 r. czy wydać decyzję o np?
kala1
Starszy referent

Napisano: 20 lip 2017, 11:46

czy jeżeli ZUS mi napisał,że dodatek wypłacany był bezpodstawnie to mogę dalej wypłacać zasiłek pielęgnacyjny??
kala1
Starszy referent

Napisano: 20 lip 2017, 13:22

a ja nie wiem co to znaczy "wyplacony bezpodstawnie" :) jesli osoba byla uprawniona do dodatku a otrzymywala tez zasilek, to zasilek nie przyslugiwal...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 lip 2017, 15:42

to wiem ale teraz Pan chce znowu złożyć na ZP czy można mu przyznać?
kala1
Starszy referent

Napisano: 21 lip 2017, 8:05

to zalezy, czy jest nadal uprawniony do dodatku w ZUS a ZUS mu go tylko nie wyplaca , bo gosc przebywa w DPS, tzn jesli zus ustalil mu prawo do dotatku i jego wyplate tylko wstrzymal - to ja bym zasilku nie przyznala, a jesli nie ma uprawnienia do dodatku - to tak
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 lip 2017, 8:19

Zus przez pomyłkę mu przyznał ten dodatek Pan w ogóle nie powinien go dostać bo przebywa w DPS od 1995, zus tłumaczy to błędem systemu. Zus odpisał, że osobie w dps dp nie przysługuje i nie wiem czy dalej jest uprawniony we wcześniejszym piśmie mam ze został wstrzymany najwyżej dam odmowę i poproszę żeby się odwołał :( mam dość :shock:
kala1
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x