zasiłek pielęgnacyjny - COVID

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Marlena2019
Praktykant
Zajmuję się: ŚR, SW, IOD
Kontakt:

zasiłek pielęgnacyjny - COVID

Post autor: Marlena2019 »

Witam mam pytanko, co robicie z osobami, które nie donoszą w terminie wyznaczonym w decyzji nowego orzeczenia, a miały przedłużone wypłaty na podstawie tarczy covid, osoba po np pół roku po naszej interwencji przynosi orzeczenie?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: zasiłek pielęgnacyjny - COVID

Post autor: Szarak »

Co to znaczy po waszej interwencji ? Masz dostęp poprzez EMPATIĘ do pozyskania orzeczenia. Skoro widziałaś nowe orzeczenie to ustalasz kiedy stało się prawomocne i od następnego miesiąca zaprzestajesz wypłaty. Strona zjawia się momentalnie.
Marlena2019
Praktykant
Kontakt:

nie mamy obowiązku sprawdzania co miesiąc czy strona ma już nowe orzeczenie to leży w interesie strony dostarczyć orzeczenie jeśli takie zostało wydane( informowani o tym byli telefonicznie oraz pisemnie) weryfikacja nastąpiła wyrywkowo tych osób, które nie zgłosiły nowego orzeczenia, co w związku z tym ujawniło jedną osobę, która nie doniosła oraz nie zgłosiła nowego orzeczenia. Orzeczenie jest uprawniające do dalszego pobierania zasiłku pielęgnacyjnego jednakże strona nie złożyła nowego wniosku (w terminie 3 miesięcy)z nowym orzeczeniem aby zasiłek był wypłacany na podstawie nowej decyzji a nie na podstawie decyzji przedłużającej z COVID.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Tak nie masz obowiązku sprawdzania ale teraz przez to masz robotę i zabawę i NP.
Marlena2019
Praktykant
Kontakt:

No właśnie o tą zabawę mi chodzi w jakim stylu ma przebiegać :)
Marlena2019
Praktykant
Kontakt:

miał ktoś podobną sytuację ? Czy strona się od tego odwoływała i co na to SKO
gosial
Praktykant
Zajmuję się: śr
Kontakt:

Post autor: gosial »

Marlena2019 pisze: 18 sie 2021, 12:34 miał ktoś podobną sytuację ? Czy strona się od tego odwoływała i co na to SKO
Miałam w tym roku 3 takie sytuacje.Zrobiłam nienależnie pobrane.Jedna osoba się odwołała, ale SKO podtrzymało naszą decyzję.
kas321
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
Kontakt:

Post autor: kas321 »

Dzień dobry. Czy ktoś się podzieli uzasadnieniem takiej decyzji? mam pierwszą taką sytuację, że muszę zrobić NP bo pan zaspał z orzeczeniem. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ