Zasiłek pielęgnacyjny na covid - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 31 sie 2023, 11:03

Witam, jakie macie zdanie w takiej sprawie. Strona miała przedłużenie zasiłku piel na covid. Teraz w sierpniu złożyła wniosek z nowym orzeczeniem wydanym w maju 2023r. Nie zmieściła się w 3 miesiąca i świadczenie należy się od sierpnia 2023 z nowej decyzji i nowego wniosku. natomiast czy dobrze myślę że świadczenia wypłacone na covid od czerwca 2023r. do siepania podlegają zwrotowi z odsetki.
EwaM
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 10:33
Zajmuję się: Funduszu Alimentacyjny Dłużnicy 500+

Napisano: 31 sie 2023, 11:16

Skoro "stara" decyzja za ZP była na okres do dnia wydania nowego orzeczenia (czyli do maja), to czerwiec i lipiec są świadczenia do zwrotu z odsetkami.
A tak swoją drogą - to nie sprawdzacie sami co miesiąc w Empatii czy ktoś nie ma wydanego nowego orzeczenia? My sprawdzamy i nie mam spraw ZP do zwrotu.
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: 31 sie 2023, 12:00

sprawdzamy i system nie pokazał nowego orzeczenia juz w tej sprawie interweniowaliśmy z PCPR. A co z sierpniem wypłaconym na covid? Wiem że za sierpień przysługuje, ale to było z innej decyzji, z innego postępowania, a z nowego wniosku decyzja będzie dopiero we wrześniu i co mam uznać wypłacony sierpień do tego postępowania to przecież niezgodne z prawem uznać wypłacone świadczenie przed wydaniem decyzji bo się należy?.
EwaM
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 10:33
Zajmuję się: Funduszu Alimentacyjny Dłużnicy 500+

Napisano: 31 sie 2023, 12:06

jollaa pisze:
31 sie 2023, 11:16
Skoro "stara" decyzja za ZP była na okres do dnia wydania nowego orzeczenia (czyli do maja), to czerwiec i lipiec są świadczenia do zwrotu z odsetkami.
A tak swoją drogą - to nie sprawdzacie sami co miesiąc w Empatii czy ktoś nie ma wydanego nowego orzeczenia? My sprawdzamy i nie mam spraw ZP do zwrotu.
Nie, nie sprawdzamy. Za dużo takich spraw,i innych rzeczy do roboty a obowiązku takiego nie mamy.
marci
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 23 paź 2019, 11:20
Zajmuję się: ŚR/FA/DM/dodatki/inne

Napisano: 31 sie 2023, 12:13

Z nowej decyzji przyznajemy ZP od sierpnia. I napisałabym, że ZP został już wypłacony na podstawie poprzedniej decyzji. Bez sensu wypłacić sierpień i jednocześnie żądać jego zwrotu za ten miesiąc.

Często mamy takie sytuacje z decyzjami wojewody. Płacimy z naszej decyzji np. SP czy ZP. W trakcie pobierania ktoś podejmuje pracę za granicą. Zanim wojewoda ustali koordynację, uchylimy naszą decyzję, a wojewoda wyda swoją decyzję, to płacimy ZP z naszej decyzji. I nie dopłacamy za ten sam okres z decyzji wojewody, jak było już wcześniej wypłacone.
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: 04 wrz 2023, 15:07

Robicie decyzje uchylająca a następnie o NP czy samą decyzję o NP?
gazela
Praktykant
Od: 17 lip 2017, 12:42
Zajmuję się: rodzinne

Napisano: 04 wrz 2023, 15:22

-sama decyzja NP
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU