Witam. Pełnoletnia dziewczyna całkowicie ubezwłasnowolniona została umieszczona w DPS. Matka była opiekunem prawnym i to ona pobierała zasiłek pielęgnacyjny na córkę. w marcu 2019 dostaliśmy zlecenie, że mamy za zgodą Matki - opiekuna prawnego mamy przelewać zasiłek pielęgnacyjny na konto DPS. teraz się okazało, że ta dziewczyna od maja 2019 miała innego opiekuna prawnego - pracownika DPS z innej Gminy niż nasza. Co powinnam zrobić? Wszczęcie i uchylić decyzję przyznajacą zasiłek pielęgnacyjny na poprzedniego opiekuna prawnego od miesiąca bieżącego? Poinformować stronę i DPS czy coś więcej?~Iwona S pisze: ↑28 sty 2014, 11:08Witam wpadłam w wątpliwość czy ktoś może mi rozjaśnić myślenie mam osobę umieszczoną w DPS, pobiera u mnie zasiłek pielęgnacyjny, gdzie wnioskodawcą jest opiekun prawny, dokładniej matka, co w takiej sytuacji, opiekun zamieszkuje na terenie naszej gminy, natomiast osoba na którą pobiera zasiłek pielęgnacyjny jest w DPS. Czy wstrzymuję wypłatę zasiłku pielęgnacyjnego?? co w takiej sytuacji?? pomóżcie