Zasiłek pielęgnacyjny rodzic pobiera na pełnoletniego syna - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 07 lut 2025, 12:43

czyli najpierw zwalone przyznanie a potem z tyłka wzięte uchylenie :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 07 lut 2025, 13:22

Tom. pisze:
07 lut 2025, 12:43
czyli najpierw zwalone przyznanie a potem z tyłka wzięte uchylenie :lol:
Nawet decyzja walnięta ale doręczona jest w obrocie prawnym do czasu aż się jej nie skasuje przed odpowiednim organem. Ja mam taką decyzję innego organu, gdzie uchylono gościowi świadczenie bez wszczęcia postępowania a następnie przesłano mi akta do dalszej realizacji :D . Po długim zadumie nad tematem przyjąłem od gościa nowy wniosek i wydałem mu decyzję przyznającą. Decyzję uchylającą zostawiłem i nie wysyłałem do SKO. Uznaliśmy że stwierdzenie nieważności decyzji uchylającej innego organu (bo sami tego nie możemy zrobić) potrwa a gość świadczenia nie zobaczył by przez miesiące a był w ciężkiej sytuacji.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 07 lut 2025, 13:28

dlatego ja też bym to unieważnił bo nie ma co się bać unieważnienia, każdy się może rypnąć. Lepsze to niż naprawianie jednego błędu innym. A niektórzy, z tego co czytam, się boją tej procedury jakby za to łapki mieli ucinać.... Odwołań zwykłych też, często jakaś panika pobrzmiewa....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 07 lut 2025, 13:35

Tom. pisze:
07 lut 2025, 13:28
dlatego ja też bym to unieważnił bo nie ma co się bać unieważnienia, każdy się może rypnąć. Lepsze to niż naprawianie jednego błędu innym. A niektórzy, z tego co czytam, się boją tej procedury jakby za to łapki mieli ucinać.... Odwołań zwykłych też, często jakaś panika pobrzmiewa....
Też tak uważam. Po to został stworzony Kodeks postępowania administracyjnego i procedury aby z nich korzystać. Wiele razy KPA mnie uratowało. Lepiej błąd naprawić niż jakby miał mi ten trup kiedyś wypaść z szafy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 07 lut 2025, 13:59

rozwiązanie najprostsze, niezgodne z prawem, wymagające współpracy z gościem:
podmiana decyzji pierwotnej na właściwe.

PS. znając życie to nie jest jedyna decyzja wydana w taki sposób, więc do unieważnienie będzie szereg decyzji
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2025, 14:04

jak to świeżynka doręczona dzień wcześniej to jeszcze można myśleć o takich wałkach.... jak to tyle lat to uj wie do ilu miejsc ta decyzja trafiła....

edit: teraz jeszcze raz przeczytałem 1 post i tam jest mowa o 2002, wtedy jeszcze SR nie było...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 07 lut 2025, 15:43

Wiesz TOM. trochę przykro mi się zrobiło ....
-moją podpowiedź ( zdaję sobie z tego sprawę że nie jest najwłaściwsza i zgodna z prawem )
wyśmiałeś a podpowiedź de Charette ( też na bakier z prawem ) akceptujesz ....

Nie unikam i nie boję się unieważniania decyzji czy odwołań. Od początku istnienia św. rodzinnych przerzuciłam tego ogrom w SKO ....
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 07 lut 2025, 16:35

~o~ pisze:
07 lut 2025, 15:43
Wiesz TOM. trochę przykro mi się zrobiło ....
-moją podpowiedź ( zdaję sobie z tego sprawę że nie jest najwłaściwsza i zgodna z prawem )
wyśmiałeś a podpowiedź de Charette ( też na bakier z prawem ) akceptujesz ....

Nie unikam i nie boję się unieważniania decyzji czy odwołań. Od początku istnienia św. rodzinnych przerzuciłam tego ogrom w SKO ....
nie bierz tego do siebie, śmieje się bo u mnie ktoś kiedyś zrobił taki myk.... niestety po jakimś czasie coś tam wylazło i zamiast odkręcać jedną sprawę trzeba było odkręcać kilka :lol:

nie akceptuję takich wałków (już bo teraz po ciemnej stronie mocy jestem :D ) ale jak już robić wałki to nie tak ryzykowne, żeby podmieniać kilkuletnie decyzje bo tu się można przypadkiem z prokuratorem spotkać i życie zmarnować

akurat w Twoim przypadku nie mam wątpliwości, że czegoś unikasz czy tam się boisz, wiem bo czytam niemal wszystko ;) ale kupa ludków jak słyszy sko, unieważnienie itp to wpada w panikę.... nawet moi niektórzy pracownicy co mnie dziwi, bo zawsze staram się rozwiązywać sprawy tak, aby nikt z zespołu nie ucierpiał. A unieważniona czy uchylona decyzja to najczęściej najmniejszy problem ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 10 lut 2025, 8:54

Znalazłam takie dwie stare decyzje wydane rodzicowi na dziecko. Ale miałam nadzieję, że jak będzie zmiana wysokości zasiłku pielęgnacyjnego, to sobie w zmieniającej decyzji napiszę jak trzeba i nikt się nie dopatrzy. W systemie i na listach wypłat poprawiłam, że rodzic jest tylko odbiorcą. Te dorosłe dzieci są w takim stanie, że nadal rodzice wszystko załatwiają. I tak leży......
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Napisano: 10 lut 2025, 11:07

Tom. pisze:
07 lut 2025, 13:28
z tym unieważnianiem to różnie jest...
ja na trzy wnioski do SKO o unieważnienie wszystkie miałam oddalone a ewidentnie była nasza pomyłka (np. za długo dany wychowawczy)
ew@1
Referent
Od: 09 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x