Zasiłek pielęgnacyjny rodzic pobiera na pełnoletniego syna
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Zasiłek pielęgnacyjny rodzic pobiera na pełnoletniego syna
czyli najpierw zwalone przyznanie a potem z tyłka wzięte uchylenie 

- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Nawet decyzja walnięta ale doręczona jest w obrocie prawnym do czasu aż się jej nie skasuje przed odpowiednim organem. Ja mam taką decyzję innego organu, gdzie uchylono gościowi świadczenie bez wszczęcia postępowania a następnie przesłano mi akta do dalszej realizacji

- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
dlatego ja też bym to unieważnił bo nie ma co się bać unieważnienia, każdy się może rypnąć. Lepsze to niż naprawianie jednego błędu innym. A niektórzy, z tego co czytam, się boją tej procedury jakby za to łapki mieli ucinać.... Odwołań zwykłych też, często jakaś panika pobrzmiewa....
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Też tak uważam. Po to został stworzony Kodeks postępowania administracyjnego i procedury aby z nich korzystać. Wiele razy KPA mnie uratowało. Lepiej błąd naprawić niż jakby miał mi ten trup kiedyś wypaść z szafy.Tom. pisze: 07 lut 2025, 13:28 dlatego ja też bym to unieważnił bo nie ma co się bać unieważnienia, każdy się może rypnąć. Lepsze to niż naprawianie jednego błędu innym. A niektórzy, z tego co czytam, się boją tej procedury jakby za to łapki mieli ucinać.... Odwołań zwykłych też, często jakaś panika pobrzmiewa....
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
rozwiązanie najprostsze, niezgodne z prawem, wymagające współpracy z gościem:
podmiana decyzji pierwotnej na właściwe.
PS. znając życie to nie jest jedyna decyzja wydana w taki sposób, więc do unieważnienie będzie szereg decyzji
podmiana decyzji pierwotnej na właściwe.
PS. znając życie to nie jest jedyna decyzja wydana w taki sposób, więc do unieważnienie będzie szereg decyzji
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
jak to świeżynka doręczona dzień wcześniej to jeszcze można myśleć o takich wałkach.... jak to tyle lat to uj wie do ilu miejsc ta decyzja trafiła....
edit: teraz jeszcze raz przeczytałem 1 post i tam jest mowa o 2002, wtedy jeszcze SR nie było...
edit: teraz jeszcze raz przeczytałem 1 post i tam jest mowa o 2002, wtedy jeszcze SR nie było...
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Wiesz TOM. trochę przykro mi się zrobiło ....
-moją podpowiedź ( zdaję sobie z tego sprawę że nie jest najwłaściwsza i zgodna z prawem )
wyśmiałeś a podpowiedź de Charette ( też na bakier z prawem ) akceptujesz ....
Nie unikam i nie boję się unieważniania decyzji czy odwołań. Od początku istnienia św. rodzinnych przerzuciłam tego ogrom w SKO ....
-moją podpowiedź ( zdaję sobie z tego sprawę że nie jest najwłaściwsza i zgodna z prawem )
Nie unikam i nie boję się unieważniania decyzji czy odwołań. Od początku istnienia św. rodzinnych przerzuciłam tego ogrom w SKO ....
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
nie bierz tego do siebie, śmieje się bo u mnie ktoś kiedyś zrobił taki myk.... niestety po jakimś czasie coś tam wylazło i zamiast odkręcać jedną sprawę trzeba było odkręcać kilka~o~ pisze: 07 lut 2025, 15:43 Wiesz TOM. trochę przykro mi się zrobiło ....

nie akceptuję takich wałków (już bo teraz po ciemnej stronie mocy jestem

akurat w Twoim przypadku nie mam wątpliwości, że czegoś unikasz czy tam się boisz, wiem bo czytam niemal wszystko

- Cerkiewne
- Starszy referent
- Zajmuję się: siedzę sobie
- Kontakt:
Znalazłam takie dwie stare decyzje wydane rodzicowi na dziecko. Ale miałam nadzieję, że jak będzie zmiana wysokości zasiłku pielęgnacyjnego, to sobie w zmieniającej decyzji napiszę jak trzeba i nikt się nie dopatrzy. W systemie i na listach wypłat poprawiłam, że rodzic jest tylko odbiorcą. Te dorosłe dzieci są w takim stanie, że nadal rodzice wszystko załatwiają. I tak leży......
Anna
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW,FA, 500+
- Kontakt:
z tym unieważnianiem to różnie jest...Tom. pisze: 07 lut 2025, 13:28 dlatego ja też bym to unieważnił bo nie ma co się bać unieważnienia, każdy się może rypnąć. Lepsze to niż naprawianie jednego błędu innym. A niektórzy, z tego co czytam, się boją tej procedury jakby za to łapki mieli ucinać.... Odwołań zwykłych też, często jakaś panika pobrzmiewa....
ja na trzy wnioski do SKO o unieważnienie wszystkie miałam oddalone a ewidentnie była nasza pomyłka (np. za długo dany wychowawczy)
Oprócz Zasiłek pielęgnacyjny rodzic pobiera na pełnoletniego syna - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
status UKR a rejestr PESEL
Świadczenie rodzicielskie - rodzina zastępcza dwoje dzieci
opiekun prawny a ZR
"ZA ŻYCIEM"
przychód z ryczałtu przy uldze 4+
Czy można potrącić npśr ze świadczenia wychowawczego?
Tom, Szarak i Wszyscy obecni
Do Szaraka
świadczenie pielęgnacyjne
podstawa prawna
kiedy uzysk i uchylenie?
sygnity - zmiana składki krus na zus w lutym 2025 za listopad
uzasadnienie do podwyższenia ŚP
czy jest to konieczne - Nowe św. piel
zgon świadczeniobiorcy
CZY WYSTARCZYZŁOŻONY WNIOSEK